Dintre cei 1201 respondenţi din rândul directorilor generali din întreaga lume, 48% au declarat că sunt „foarte încrezători” în privinţa creşterii economice viitoare în următoarele 12 luni. Aceasta reprezintă o îmbunătăţire semnificativă a nivelului de încredere faţă de anul trecut, când doar 31% dintre directorii generali se declarau „foarte încrezători”, şi se apropie de nivelul de optimism de 50% atins în 2008 la momentul debutului crizei economice.
În total, 88% dintre directorii generali au declarat că sunt într-o oarecare măsură încrezători în perspectivele de creştere pentru următoarele 12 luni, faţă de 81% care declarau acelaşi lucru anul trecut. Pe termen mai lung, 94% dintre directorii generali se declară încrezători în perspectivele de creştere în următorii 3 ani, în creştere cu 2 puncte procentuale faţă de nivelul înregistrat anul trecut.
China, motorul economiei globale
Directorii generali au identificat China drept principalul motor al creşterii economice globale. China a fost menţionată de 39% dintre directorii generali, urmată de Statele Unite 21%, Brazilia 19, şi India cu 18%. China, Statele Unite şi India au fost identificate drept cele mai importante surse viitoare de produse şi materii prime. 90% dintre directorii generali au declarat că se aşteaptă ca operaţiunile lor din Asia să crească în următoarele 12 luni, urmate de cele din America Latină 84%, Africa 75%, Orientul Mijlociu 72% şi Europa de Est 70%. Numai o treime dintre respondenţi au declarat că ţara lor de origine oferă potenţial ridicat de creştere.
Din punct de vedere strategic, directorii generali cred că cele mai bune oportunităţi pentru creştere în următoarele 12 luni vor veni din dezvoltarea de noi produse şi servicii şi din creşterea cotei de piaţă pe segmentele pe care companiile sunt deja prezente, potrivit 29% dintre directorii generali intervievaţi, dar şi din pătrunderea pe noi pieţe de desfacere, 17%. Alte opţiuni luate în calcul de către directorii generali au fost achiziţiile, alianţele şi parteneriatele de tip joint venture.
„Directorii generali au depăşit mentalitatea de bunker din perioada de vârf a recesiunii când cuvântul de ordine era supravieţuirea. În prezent, aceştia văd noi oportunităţi de creştere, chiar şi pe termen scurt, şi sunt determinaţi să profite de pe urma îmbunătăţirii climatului economic global şi a cererii sporite”, a declarat Vasile Iuga, Country Managing Partner, PwC România.
Noi locuri de muncă
Încrederea în creştere din rândul directorilor generali s-a reflectat inclusiv în ceea ce priveşte politica de personal a companiilor; mai mult de jumătate dintre directorii generali din întreaga lume declarând că se aşteaptă să creeze noi locuri de muncă în următoarele 12 luni, în creştere faţă de anul anterior, când 39% dintre directorii generali declarau acelaşi lucru. Directorii generali din Europa Centrală, regiunea Asia-Pacific şi Africa s-au dovedit deosebit de ambiţioşi în ceea ce priveşte planurile de angajări. În mod remarcabil, numai 16% dintre directorii generali au indicat faptul că se aşteaptă la reducerea personalului în următoarele 12 luni, în scădere faţă de valoarea de 25% înregistrată anul trecut.
64% dintre directorii executivi au precizat că intenţionează să taie costurile în următoarele 12 luni, în scădere faţă de procentul de 70% înregistrat anul trecut. De asemenea, 34% dintre directorii executivi au indicat că urmează să finalizeze o fuziune sau o achiziţie, iar jumătate dintre respondenţi au arătat că urmează să întemeieze o alianţă de afaceri sau un parteneriat de tip joint venture, în vreme ce 31% au precizat că urmează să externalizeze un proces de afaceri. Europa Occidentală, Asia şi America de Nord sunt cele mai propice regiuni pentru fuziuni şi achiziţii.
Infrastructura, prioritate pentru guvernele lumii
Aproape jumătate dintre directorii generali au declarat că prioritatea guvernelor din întreaga lume ar trebui să fie îmbunătăţirea infrastructurii. De asemenea, alte priorităţi ar trebui să fie asigurarea unei forţe de muncă înalt calificată (47%), asigurarea stabilităţii sistemului financiar şi accesul la finanţare accesibilă (45%). Mai mult de 60% dintre directorii generali au fost de acord cu ideea că reducerea cheltuielilor bugetare şi majorarea taxelor va duce la reducerea creşterii economice, iar 53% au spus că se aşteaptă ca povara fiscală suportată de companiile lor să crească drept urmare a reacţiei guvernelor faţă de datoria publică substanţială.
Ceva mai mult de o treime dintre directorii generali au precizat că firmele pe care le conduc iar decizii de schimbări strategice ca urmare a reducerii cheltuielilor publice şi a creşterilor de taxe, atât în pieţele lor de origine, cât şi pe alte pieţe.