UPDATE: S&P 500, cel mai bun început de an din 1987 încoace

Acţiunile de pe bursa americană înregistrează cel mai bun start din ultimii 25 de ani, în condiţiile în care investitorii speculează faptul că preşedintele Federal Reserve, Ben Bernanke, a făcut destul pentru a izola economia americană de criza datoriilor din Europa, transmite Bloomberg.

Indicele S&P 500 a câştigat 4% până acum în 2012, cel mai mult de la creşterea cu 10% pe primele 11 zile din 1987, potrivit datelor analizate de Bloomberg. Acţiunile au obţinut câştiguri peste aşteptări, tranzacţionându-se cu cele mai mari marje din ultimii trei ani, pe fondul îmbunătăţirii pe piaţa angajărilor, în sectorul manufacturier şi al vânzărilor de maşini care au consemnat cel mai mare avans trimestrial din 2003 încoace.

Bernanke a ţinut neschimbată din 2008 ţinta ratei de dobândă la împrumuturile overnight între bănci, ceea ce reprezintă cea mai lungă perioadă din 1971, potrivit Bloomberg. Politica Fed ar putea impinge investitorii către acţiuni după ce randamentele la bondurile pe 10 ani au încheiat anul 2011 cu un sfert de punct procentual mai jos, la un minim istoric, iar economia a crescut cu un ritm estimat la 3,1% în ultimul trimestru, spune John Carey de la Pioneer Investments.

“Este probabil o idée bună să nu te lupţi cu cineva care este mult mai mare decât tine. Fed va rămâne probabil pe cursul său. Nu am auzit de vreo indicaţie pentru creşterea ratelor de dobândă, deci acţiunile par attractive din punctual de vedere al veniturilor”, spune Carey.
Indicele S&P 500 a închis peste pragul de 1.300 de puncte pentru prima oară din 28 iulie, iar Dow Jones a închis la cel mai înalt nivel din 25 iulie încoace. Cotațiile din iulie au fost atinse tocmai înainte de lupta purtată în Washington între factorii politici de decizie cu privire la depășirea limitei datoriei SUA.
A fost de asemenea pentru prima dată după 3 ianuarie, prima zi de tranzacționare din 2012, când S&P 500 a avansat cu mai mult de un procent. De atunci, piața a avansat în pași extreme de mici. Pentru acest an, S&P 500 este în creștere cu 4%, iar Dow Jones cu 3%.
Acțiunile companiilor mai mici au avut cele mai puternice creșteri, un semn că investitorii se simt mult mai confortabil în preluarea riscului. Indicele Russell 2000 al companiilor mici a crescut cu 1,8%, depășind aprecierea de 1,1% a lui S&P și cea de 0,8% a indicelui Dow Jones. Indicele Nasdaq compozit a urcat cu 1,5%.
“Cred că lucrurile merg spre îmbunătățire anul acesta. Cel mai rău scenariu este pe masă”, spune un analist al Charles Schwab.
Semne bune din piața imobiliară și de la FMI
Indexul Asociației Naționale a Constructorilor de Locuințe din SUA, care măsoară sentimental printre constructori, a crescut până la cel mai înalt nivel din iunie 2007 pe fondul creșterii vânzărilor. Analiștii spun că aceasta ar putea fi un semn că piața imobiliară a atins deja fundul.
Indicele este în urcare deoarece constructorii văd un interes în creștere printre oamenii care cumpără case. Și asta nu pentru că au observat mai multe vânzări, în principal. Ceea ce primează este faptul că în prezent cumpărătorii beneficiază de prețuri mai mici și de credite ipotecare cu rate mai mici.
Acțiunile companiilor de construcții de locuințe au crescut consistent. PulteGroup a avansat cu 6%, Toll Brothers a urcat cu 5%, iar KB Home a sărit cu 8%.
Un alt semn încurajator a venit din partea Federal Reserve, care a spus că sectorul manufacturier a crescut cu 0,9% în decembrie, comparative cu noiembrie, consemnând cea mai mare creștere din ultimele 12 luni.
Christine Lagarde, directorul general al FMI, a spus că instituția vrea să strângă cu 500 miliarde de dolari mai mult pentru a împrumuta țările. FMI a contribuit cu o treime din împrumuturile de salvare a țărilor din Europa în ultimii doi ani.
Investitorii sunt dornici să vadă semne că lumea poate controla criza datoriilor cu probleme din Europa. Pe lângă o recesiune deja probabilă în Europa, un faliment dezordonat în Grecia sau altă țară ar putea conduce la o criză financiară pe tot globul.
Marile bănci, apreciate substanțial
Nu în cele din urmă, marile bănci americane au înregistrat creșteri spectaculoase. Goldman Sachs a urcat cu 7% după ce profitul său din trimestrul IV a depășit așteptările. Totuși, profitul pe ultimele trei luni din 2011 a fost în scădere cu 58%, afectat de volatilitatea ridicată a piețelor care a speriat investitorii.
Și alte bănci au urmat Goldman Sachs pe creșteri importante. Morgan Stanley, o altă bancă de investiții, a avansat cu 6,8%, în vreme ce Bank of America a urcat cu 4,9%. JP Morgan Chase s-a apreciat cu 4,7%, iar Citigroup a crescut cu 2,9%.
Dow Jones a închis la 12.579 puncte, S&P 500 a urcat până la 1.308 puncte, iar Nasdaq compozit a sărit la aproape 2.770 puncte.