Percepţia populaţiei şi companiilor faţă de economie s-a îmbunătăţit uşor în septembrie, la 62,4 puncte, de la 62,6 puncte în august, România ocupând poziţia a 23-a în Uniunea Europeană (UE) într-un top al încrederii în economie. Comisia Europeană calculează un indice al încrederii (Economic Sentiment Indicator - ESI), potrivit căruia, în luna precedentă, România a ocupat poziţia a 20-a, în stagnare faţă de luna iulie.Din cei cinci indicatori incluşi în compone
Percepţia populaţiei şi companiilor faţă de economie s-a îmbunătăţit uşor în septembrie, la 62,4 puncte, de la 62,6 puncte în august, România ocupând poziţia a 23-a în Uniunea Europeană (UE) într-un top al încrederii în economie.
Comisia Europeană calculează un indice al încrederii (Economic Sentiment Indicator – ESI), potrivit căruia, în luna precedentă, România a ocupat poziţia a 20-a, în stagnare faţă de luna iulie.Din cei cinci indicatori incluşi în componenţa ESI, România a înregistrat o înrăutăţire a încrederii consumatorilor (de la -46 la -49 de puncte), în timp ce în domeniile industrie (de la -15 la -14), servicii (de la -15 la -13), retail (de la -21 la -10) sau construcţii (de la -41 la -40) evoluţia a fost pozitivă, potrivit studiului Business and Consumer Survey al CE.
Ungaria, Letonia şi Slovenia, după România
Creşterea de 0,2 puncte a indicelui ESI înregistrată în România a fost a 18-a cea mai mare din UE, la egalitate cu Belgia şi Polonia. În cinci state percepţia faţă de economie s-a înrăutăţit, a stagnat în Marea Britanie, în timp ce Irlanda nu a raportat date. Punctaje mai mici ca România au obţinut Ungaria (57,5 puncte), Letonia (61,5 puncte) şi Slovenia (62,5 puncte).Încrederea a crescut cu 1,6 puncte la nivelul UE în septembrie, la 82,6 puncte, în timp ce în zona euro avansul a fost de două puncte, la 82,8 puncte.
SURSA: Mediafax