Piraţii cibernetici au atacat Spamhaus, organizaţie cu sediul la Geneva care a dat publicităţii o listă neagră a serverelor care sunt folosite pentru spam. Atacul a supraîncărcat reţeaua mondială, fapt ce a avut repercusiuni asupra serviciilor de internet la nivel global, potrivit lui Matthew Prince, din cadrul companiei americane pentru securitate informatică CloudFlare.
Spamhaus a cerut imediat asistenţă firmei CloudFlare pentru a respinge acest atac a cărui origine rămâne necunoscută. Prince a precizat că atacul informatic, în cursul căruia site-urile sunt bombardate cu o cantitate imensă de trafic pentru a încerca să le împiedice funcţionarea, este “unul dintre cele mai importante înregistrate vreodată”.
“Acest atac cibernetic este într-adevăr foarte important”, a recunoscut Johannes Ullrich, de la Institutul american de tehnologie SANS, menţionând că este ‘de 10 ori mai puternic decât atacurile similare din trecut”. “În acest stadiu însă, nu pot să dau asigurări că internetul nu va fi afectat la modul general”, a mai declarat el.
Ce e un atac DDoS?
Atacul DDoS e un ataccoordonat, în care un număr semnificativ de calculatoare infectate inițiază conexiuni asupra unuia sau a mai multor servere, cu scopul de a atinge capacitățile lor maxime de procesare și a le menține indisponibile pentru o perioadă de timp. În tot acest interval, utilizatorii legitimi care încearcă să acceseze resursele atacate nu vor putea fi serviți. Aceste atacuri se bazează pe trimiterea unei cantități uriașe de informații către serverele atacate, cantitate care a fost estimată de SpamHaus ca depășind 300 de gigabiți pe secundă.
Atacurile de tip DDoS nu aglomerează doar serverele vizate, ci și rețelele de Internet care conduc aceste date către țintă. În funcție de zona geografică în care vă aflați, efectele pot sau nu să fie resimțite.
Un atac de asemenea proporții ar duce la prăbușirea imediată a unui serviciu obișnuit, ceea ce demonstrează fragilitatea Internetului și aduce în prim-plan o faptul că atacatorii informatici pot declanșa un atac asupra unor infrastructuri critice dacă au resursele necesare. Cel mai simplu mod de a combate atacurile de tip DDoS este însăși prevenirea acestora. Pentru a lansa un flux atât de mare de date, atacatorii au nevoie de milioane de calculatoare care aparțin utilizatorilor legitimi și care au fost infectate pentru a oferi accesul neautorizat de la distanță. Rulați o soluție antivirus și preveniți infectarea acestuia. Astfel, atacatorii nu vor avea la dispoziție resursele necesare pentru a scoate serverele vizate din producție.
Mai afectează pe cineva atacul asupra SpamHaus?
Serviciile oferite de SpamHaus sunt folosite de milioane de clienți, începând de la companii care oferă servicii de e-mail, utilizatori corporate care agregă listele SpamHaus pentru propriile servere de mail, până la guverne și servicii militare. Scoaterea temporară a SpamHaus de pe internet produce întârzieri în livrarea mesajelor de tip e-mail și poate duce la creșterea numărului de mesaje spam care în mod normal ar fi blocate de SpamHaus.