Cercetătorii românii de la BitDefender au observat o creştere de 1000% a ameninţărilor pentru Android, iar România este în top 5 în ceea ce priveşte dispozitivele infectate. Experţii români au descoperit recent un instrument creat de hackerii ruşi care automatizează procesul de scriere a viruşilor pentru Android, ceea ce înseamnă că orice internaut cu cunoştinţe minime de programare poate obţine accesul la orice smartphone doreşte atâta vreme cât este conectat la internet.
Şi americanii de la Symantec au anunţat, lună trecută, că au descoperit un instrument denumit AndroRAT care se răspândeşte pe forumuri mai puţin populare care permite atacatorilor să obţină accesul la informaţiile din smartphone-urile Android. Un singur hacker poate controla mii de telefoane.
Recent un cercetător de la BitDefender a demonstrat presei cum un telefon infectat poate fi controlat de la distanţă când este conectat la internet. Acesta a arătat cum se poate obţine acces la lista de contacte, la mesaje, la parole, la aboslut orice. Mai grav este faptul că atacatori pot porni microfonul telefonului şi pot asculta tot ce face utilizatorul, fără ştirea lui. De asemenea, smartphone-ul poate captura imagini şi le poate împărtăşi pe reţelele de socializare. Viruşi pot fi ascunşi în aplicaţiile de pe Google Play sau pot fi introduşi în telefoane prin linkuri sau prin modificarea altor aplicaţii.
Potrivit estimărilor The PhoneGeeks, echipa tehnică de telefonie mobilă a EuroGsm, 85% dintre utilizatorii locali de smartphone-uri nu utilizează aplicaţii mobile pentru securitatea acestor dispozitive.
„Cei mai mulţi dintre utilizatori nu văd dispozitivul ca pe o ţintă a unor atacuri informatice şi, în consecinţă, nici nu utilizează aplicaţii mobile de securitate. Cel mai mare risc este furtul de informaţii de pe telefon, cum ar fi parolele de acces la email, agenda de telefon sau alte date care pot duce la prejudicii importante”, a explicat Adi Coman.
Cele mai indicate aplicaţii mobile de securitate sunt programele antivirus, care asigură protecţie împotriva accesării datelor confidenţiale şi furtului de informaţii, însă există şi aplicaţii care permit blocarea dispozitivului în cazul pierderii sau furtului, localizarea prin GPS a telefonului şi notificarea utilizatorului prin SMS cu coordonatele acestuia.
Antiviruşi şi aplicaţii de localizare pentru Android şi iOS
Cele mai indicate aplicaţii antivirus pentru dispozitivele Android sunt Bitdefender Mobile Security, Avast Mobile Security, AVG Antivirus sau Lookout Security and Antivirus.
„Aplicaţiile recomandate sunt gratuite, consumă resurse puţine, ceea ce face ca dispozitivul mobil să funcţioneze în condiţii optime, iar interfaţa grafică este uşor de folosit. Softurile gratuite şi cele plătite se comportă relativ la fel în securizarea telefonului, diferenţele fiind date de opţiunile suplimentare incluse în aplicaţiile contra cost, preţul acestora variind între 4 şi 15 euro”, a precizat Radu Boancă. Pentru dispozitivele iOS, consultantul EuroGsm recomandă antiviruşi precum McAfee Global Threat Intelligence Mobile, iSafeGuard, Lookout sau VirusBarrier.