"În momentul în care siguranţa şi ordinea publică ajung să fie ameninţate, convocarea petrecerilor prin intermediul Facebook trebuie interzisă", a susţinut, într-o declaraţie pentru ‘Welt am Sonntag’, ministrul de interne al landului Saxonia Inferioară, Uwe Schunemann.

De aceeaşi părere este şi Ralf Jager, ministrul de interne al landului Renania de Nord-Westfalia, care consideră că "dacă există indicii privitoare la un potenţial pericol pentru participanţi sau pentru terţele persoane participante la petrecerile convocate prin intermediul Facebook, atunci responsabilii cu ordinea locală trebuie să interzică astfel de convocări".
Omologul său din Bavaria, Joachim Hermann, a avertizat la rândul său că o invitaţie nevinovată la o petrecere organizată cu prilejul unei zile de naştere se poate transforma rapid "într-o problemă serioasă de securitate", cu consecinţe imposibil de prevăzut.

Autorităţile au început să fie din ce în ce mai îngrijorate de organizarea unor astfel de petreceri la începutul lunii iunie, în momentul în care o adolescentă de 16 ani a lansat pe Facebook, din greşeală, în sistem nerestricţionat invitaţia la ziua ei şi, prin urmare, la uşa ei s-au prezentat nu mai puţin de 1.600 de persoane. Din acest motiv, peste 100 de agenţi de poliţie au fost trimişi pe teren pentru a controla situaţia în cartierul din Hamburg în care avea loc petrecerea. În final, 11 persaone au fost reţinute pentru agresiuni fizice şi provocarea de daune materiale.

Situaţii similare s-au înregistrat şi în alte părţi din Germania.
Nu doar germanii au astfel de intenții. În Belarus, activiştii pentru drepturile omului susţin că autorităţile au reţinut militanţi ai opoziţiei şi au blocat accesul la site-urile reţelelor de socializare populare în încercarea de a preveni organizarea de proteste duminică, zi în care la Minsk are loc o paradă militară pentru a sărbători Ziua Independenţei şi sfârşitul ocupaţiei naziste în 1944, informează AP.

Încă din ajun, a fost blocat accesul la site-urile reţelelor de socializare, folosite de activişti pentru organizarea unui nou val de proteste stradale. Activiştii, notează AP, nu afişează simboluri sau cântă sloganuri antiguvernamentale, ci cutreieră străzile bătând din palme la unison.
        
Potrivit cunoscutului grup pentru drepturile omului Vesna, zeci de activişti din opoziţie au fost reţinuţi de poliţie, printre aceştia numărându-se şi Stanislav Şuşkevich, primul lider post-sovietic al Belarusului

Sursa: Agerpres