Incredibil: MS a elaborat un mega plan de prevenire a epidemiilor, în condiiţiile în care Institutul Cantacuzino este încă „pe butuci”

Astfel, deşi Institutul Cantacuzino este pe butuci de un an, în aşteptarea celor 400.000 de euro necesari pentru repornirea producţiei sub managementul Antibiotice Iaşi, Ministerul Sănătăţii îi încredinţează serviciul de interes economic general pentru o perioadă de 10 ani, cu posibilitate de prelungire, în condițiile legii.

Pe site-ul Ministerului Sănătăţii a apărut o hotărâre de Guvern care prevede aprobarea Planului naţional de intervenţie pentru prevenirea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii şi încredinţarea serviciului de interes economic general a unor activități desfășurate de Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie "Cantacuzino”, precum şi suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2013.

În schimb, pentru acest plan de acţiune, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sănătăţii pe anul 2013 cu suma de 10.000 lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.
Acest plan presupune următoarele activităţi efectuate de către Institutut, care sunt sunt aferente serviciului de interes economic general de prevenire a îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii
precum şi intervenţia rapidă şi eficientă în cazul constatării unor urgenţe majore de acest tip

a) cercetări ştiinţifice în domeniul cauzelor şi mecanismului de producere a
infecţiilor bacteriene, virale, parazitare şi al mijloacelor de prevenire şi combatere a acestora, precum şi în domeniul imunologiei, biologiei celulare, geneticii microbiene şi biotehnologiei;
b) producerea de preparate biologice profilactice şi terapeutice, reactivi
biologici de diagnostic, reactivi imunochimici, medii bacteriologice şi pentru
culturi celulare, dispozitive medicale inclusiv activități de dezvoltare ale produselor pentru situații de urgență
c)servicii de consultanţă tehnică şi metodologică acordate unităţilor de profil din ţară, expertize
d) asigurarea funcţionării centrelor sau laboratoarelor naționale de referinţă;
e)investigaţii de laborator de specialitate şi diagnostic
microbiologic prin laboratoarele şi centrele naționale de referinţă din institut, pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirii în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii
f) menținerea în stare de operativitate și utilizarea în scopul prevenirii îmbolnăviri lor în masă a populaţiei generată de epidemii şi pandemii și a Colecției Naționale de Culturi Microbiene și Celulare, a Laboratorului de Biosiguranță BSL3;
g) operaționalizarea Unității de intervenție rapidă în urgențe microbiologice și
bioterorism
Cum a ajuns Institutul în impas

Românii se vaccinează de cel puțin doi ani din import, în condițiile în care Institutul Cantacuzino nu mai produce nici măcar necesarul pentru programele naţionale de imunizare. Singurul producător de vaccinuri din țară este acum într-o criză fără precedent și nu mai produce niciun vaccin, iar stocurile medicilor sunt pe sfârșite. În programul național de imunizare nu se folosesc acum decât vaccinuri din import.
Potrivit datelor IMS Health Romania, principalele companii producătoare de vaccinuri prezente pe piața din România au fost, în ultimii ani, Sanofi-Pasteur și GlaxoSmithKline (GSK). Acestea ocupă circa 80% din piață și au vândut împreună, în 2011, vaccinuri în valoare de 21 mlioane de euro. Divizia de producţie de vaccinuri a grupului Sanofi este liderul pieței locale, cu o cotă de piață de 54%, unde este prezentă cu 16 vaccinuri, plus o soluție antirabică injectabilă.