În 2018, patru din 10 femei milardare din lume și-au construit afacerile în sectorul de consum și în cel al comerțului cu amănuntul, cum este și cazul Anastasiei Soare, o femeie de afaceri româno-americană, care a fondat brand-ul de frumusețe Anastasia Beverly Hills, relatează un studiu al UBS.
Potrivit companiei financiare elevețiene, numărul miliardarilor continuă să crească la nivel mondial, în ciuda faptului că cei mai bogaţi oameni ai planetei au simţit din plin instabilităţile economice din ultimul an, notează Mediafax.
În prezent, există aproximativ 2.101 de miliardari la nivel mondial -, cu 589 de persoane (sau 38,9%) mai mulți decât acum cinci ani, conform raportului UBS „Billionaire Insights” realizat anul acesta. Potrivit analizei, averea cumulată a acestora a crescut cu mai bine de o treime (34,5%), ajungând la 8.500 miliarde dolari.
Averea totală a miliardarilor a scăzut, în 2018, pentru prima dată în perioada menţionată, pe fondul creșterii dolarului, fricii pentru o economie mai scăzută și volatilității pieței financiare, a constatat compania elvețiană. Totuși, averea miliardarilor s-a apreciat cu 2.2, trilioane de dolari din 2013 până în prezent.
Miliardarii americani au fost singurii care nu au avut de suferit în 2018, averea lor crescând nesemnificativ cu 0,1%. La sfârşitul anului trecut, continentul american găzduia 749 de miliardari cu o avere cumulată de 3,6 trilioane de dolari.
Totuși, regiunea Asia-Pacific a rămas cea care înregistrează cel mai mare număr de oameni înstăriți din lume. Cu 754 de miliardari, a căror avere combinată a însumat 2,5 trilioane de dolari, regiunea reprezintă 36% din populația globală a miliardarilor. În acest sens, China deține un procent de 43% în ceea ce privește miliardarii regiunii, India 14%, Hong Kong 9% și Japonia doar 4%.
În Europa, Orientul Mijlociu şi Africa, numărul miliardarilor a scăzut, anul trecut, la 598 de persoane, a căror avere combinată a însumat 2,4 trilioane de dolari.
Studiul UBS mai arată faptul că numărul miliardarilor femei a crescut considerabil faţă de cel al bărbaţilor: în cinci ani, numărul femeilor a crescut cu 46%, iar cel al bărbaţilor cu 39%. Anul trecut, erau 233 de miliardari femei la nivel mondial, cu 46% mai mult faţă de cele 160 înregistrate în 2013.
„În timp ce Asia continuă să fie văzută că ar avea o cultură care, tradiţional, este orientată spre bărbaţi, este cu adevărat încurajator să vezi faptul că numărul miliardarilor femei aproape s-a dublat în ultimii cinci ani”, a declarat în raportul UBS unul dintre partenerii băncii elveţiene, Julia Leong.