Amalia Dumitraşcu este contabila care a delapidat suma de peste 3,9 milioane lei în perioada perioada 2012-aprilie 2017, este cercetată în stare de libertate.

Contabila nu este la prima faptă de genul acesta. În trecut, în anii 2002-2005, împreună cu o altă colegă a fost acuzată de o fraudă similară în cadrul BCR Pitești. În dosarul cu pricina, femeia a scăpat de închisoare după ce faptele s-au prescris, ea fiind obligată doar să achide băncii suma de 1.604.205 lei drept despăgubire. 

Metoda prin care acţiona Amalia Dumitraşcu era următoarea: erau întocmite ordine de plată în care la rubrica beneficiar era înscrisă denumirea unui furnizor fictiv al Spitalului Judeţean, iar la contul IBAN şi identificarea fiscală erau trecute datele Rivertex Project, o firmă cu patroni din Ştefăneşti. 

Frauda a fost descoperită în aprilie 2017 de către directorul economic Isabela Din, cea care îi luase locul Rodicăi Beşliu, pensionată în vara lui 2016. Totul a pornit de la două ordine de plată emise în primăvara lui 2017 la care datele nu concordau cu cele de pe facturi: contul bancar şi codul fiscal difereau faţă de cele de pe factură, iar numele furnizorului 

După descoperirea fraudei, o echipă de la Curtea de Conturi a venit în control. Iar concluziile auditorilor arată că sunt mai multe persoane responsabile din cadrul Spitalului Judeţean Argeş pentru delapidare, persoane ce deocamdată nu sunt cercetate.

 ”Atât persoanele care au aprobat ordonanţierile de plată, cât şi persoanele care au acordat viza controlului financiar preventiv au confirmat în mod nelegal corectitudinea sumelor de plată, în condiţiile în care nu au existat livrări de bunuri şi nu au fost executate lucrări sau servicii de către Rivertex Project. Documentele de plată au fost întocmite prin eludarea cadrului legal aplicabil, neexistând concordanţa obligatorie între rubricile privind datele de identificare ale beneficiarului plăţii. Toate ordinele de plată au fost semnate de către persoanele desemnate de către conducerea Spitalului Judeţean Argeş, fără ca aceştia din urmă să asigure condiţiile necesare legalităţii plăţilor efectuate, respectiv fără a verifica existenţa documentelor care să justifice plăţile, existenţa obligaţiilor entităţii faţă de beneficiarul menţionat în ordinele de plată, concordanţa între denumire CUI şi cod IBAN în vederea asigurării că beneficiarul sumelor este cel îndreptăţit”, se arată în raportul Curţii de Conturi, informează Adevarul.ro