România a fost dată î judecată de CE pe o procedură de infrigement care vizează legea petru combaterea spălării banilor. Cum organismul a câșigat, au urmat rugăminți ale guvernului condus de Viorica Dăncilă pentru o amânarea a procedurilor până în luna octomrie a acestui an.
Scrisoarea poartă semnătura agentului guvernamental al României la Curtea de Justiție a UE, Radu Canțăr, subsecretar de stat în MAE. Misiva în limba română, din data de 23 august 2018, are ca destinatari doi importanți oficiali din CE: comisarul european pentru Justiție, Vera Jourova (din Cehia), și secretarul general al Comisiei Europene, Martis Selmayr (din Belgia), care au în grijă un dosar foarte sensibil pentru România, Mecanismul pentru Cooperare și Verificare pe Justiție.
Legea pe care România nu a adoptat-o, încă, în Parlament ar trebui să transpună o directivă privind combaterea spălării banilor și finanțării terorismului, care trebuia transpusă în legislația națională de mai bine de un an. Acum, în scrisoare, Canțăr le promite europenilor că autoritățile române nu vor lua măsuri care vor aduce atingtere obiectivelor acestei directive UE, în perioada aceasta, în care România nu are în vigoare legea de combatere a spălării banilor.
„Autorităţile române doresc să asigure Comisia că au în vedere obligaţia de a nu aduce atingere obiectivelor directivei prin măsurile pe care acestea le iau până la intrarea în vigoare a cadrului normativ pentru transpunerea Directivei 2015/849/UE. Faţă de aceste noi elemente învederate, autorităţile române doresc să adreseze Comisiei rugămintea de a le acorda răgazul de timp până la jumătatea lunii octombrie a.c. pentru a adopta şi publica în Monitorul Oficial al României proiectul de Lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative”, scrie Radu Canțăr către Bruxelles.
Problema este că proiectul de lege trebuia să fie în vigoare în România cel târziu până pe 26 iunie 2017 și iată că în august 2018 Guvernul României mai cerea un răgaz de la CE.