Inculpații din dosarul Petromservice au scăpat de condamnări. Faptele s-au prescris

DNA

SURSA FOTO: Dreamstime

Curtea de Apel București a dat un verdict în dosarul Petromservice. Astfel, inculpații au scăpat de condamnări prin prescrierea faptelor, în urma deciziei luate de judecători.

Curtea de Apel București a dat verdictul în dosarul Petromservice. Judecătorii au încetat procesul penal

Curtea de Apel București a pus capăt dosarului Petromservice la începutul acestei săptămâni. Instanța a decis să înceteze procesul penal fiindcă „a intervenit prescripţia răspunderii penale”.

De asemenea, judecătorii au hotărât să achite persoanele juridice trimise în judecată de procurorii DNA, întrucât „fapta nu a fost săvârşită cu vinovăţia prevăzută de lege”, conform informațiilor transmise de justnews.ro

Trei foști șefi ai Petromservice au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală

Amintim că trei foști șefi ai Petromservice SA au fost trimişi în judecată de procurorii DNA într-un dosar de evaziune fiscală, în noiembrie 2016. Astfel, Sorin Mihai, la data faptei director general executiv şi membru în Consiliul de Administraţie al SC Petromservice SA (actuala SC PSV Company SA), şi Zizi Anagnastopol, fost director economic, respectiv director financiar al Petromservice, au fost acuzați de evaziune fiscală în formă continuată, iar Gheorghe Şupeală, membru în Consiliul de Administraţie şi director general executiv al companiei la data faptelor, de evaziune fiscală în formă continuată și spălarea banilor.

În același dosar, au mai fost trimiși în judecată reprezentanții unor firme, precum și firmele ca atare în calitate de entități juridice, respectiv PSV Company SA (fostă Petromservice), Boaz Active SRL, Card Vision Media SRL şi Alexandra International Enterprise Fund SRL.

În rechizitoriul întocmit, procurorii DNA au susținut că Mihai Sorin, Șupeală Gheorghe și Anagnastopol Zizi, în calitate de reprezentanți ai SC Petromservice SA, au creat și au implementat un mecanism infracțional constând în aceea că se înregistrau în evidențele contabile ale firmei și se declarau la fisc cheltuieli care nu aveau la bază operațiuni reale.

În perioada 2006-2008 sumele declarate nejustificat au totalizat 50.357.919 lei. Majorarea artificială a cheltuielilor determina reducerea obligațiilor fiscale pe care firma le plătea statului, prin urmare a rezultat că firma s-a sustras de la plata unei sume importante la buget, scrie sursa menționată.

Totodată, Tribunalul București a pronunțat în martie 2021 o primă soluție în dosar. Astfel, inculpații persoane fizice au primit pedepse grele cu închisoarea, și asta în condițiile în care instanța a constatat că prejudiciul, în cuantum de 6.802.670 lei, cauzat prin infracțiunea de evaziune fiscală, a fost recuperat de partea civilă ANAF, prin Nota de compensare nr. 1054312 din 17/07/2009.