"Bine aţi venit în Europa anului 2021. Au trecut zece ani de la marea criză din 2010-2011, în urma căreia 10 guverne, inclusiv Spania şi Franţa, au fost afectate. Unele lucruri au rămas la fel, însă multe s-au schimbat: Bruxelles nu mai este considerat sediu politic al Europei, iar Viena a înregistrat un mare succes", îşi începe Ferguson "profeţia".
El crede că moneda euro va continua să circule, chiar dacă bancnotele vor fi văzute destul de rar, datorită uşurinţei cu care pot fi efectuate plăţile online, motiv pentru care mulţi se întreabă de ce a fost necesară crearea unei monede unice.
Viaţa va fi oricum, numai uşoară nu, în ţările periferice din cadrul Statelor Unite ale Europei (aşa cum este cunoscută acum zona euro): şomajul va creşte la 20% în Grecia, Italia, Portugalia şi Spania, dar crearea unui nou sistem de federalism fiscal în 2012 va asigura un flux constant de fonduri de la statele puternice din nordul Europei.
Statele Unite ale Europei vor câştiga noi membri. Lituania şi Letonia îşi vor respecta planul de a adera la euro, urmând exemplul Estoniei. La fel şi Polonia. Aceste ţări vor deveni paradisurile fiscale ale Europei, atragând investitorii germani datorită impozitelor mici şi a salariilor reduse.
Dar există şi ţări care vor părăsi Statele Unite ale Europei, crede Ferguson.
David Cameron, primul ministru britanic, organizează un referendum privind statutul Marii Britanii de membră a Uniunii Europene, în urma căruia alegătorii votează în favoarea plecării, în proporţie de 59%, transformând ţara în destinaţia favorită a investiţiilor chineze.
Este de aşteptat să asociem destrămarea Europei cu Italia şi Grecia, dar George Papandreou şi Silvio Berlusconi nu vor rămâne singurii lideri asupra cărora va cădea blestemul zonei euro, mai scrie istoricul. Nu mai puţin de şapte guverne vor cădea până în 2012: Olanda, Slovacia, Belgia, Irlanda, Finlanda, Portugalia şi Slovenia.
Cine putea fi următorul? Răspunsul este evident: Spania, iar după ea, Franţa.
"Întrebarea de pe buzele tuturor în noiembrie 2011 era dacă Uniunea Monetară a Europei se va prăbuşi. Eu cred că moneda unică va supravieţui şi chiar va fi folosită în mai multe ţări decât în prezent, dar Uniunea Europeană se va destrăma. Până la urmă, nu există niciun mecanism legal pentru ca o ţară precum Grecia să părăsească Uniunea Monetară. Dar, în temeiul Tratatului de la Lisabona, un stat membru ar putea părăsi UE. Şi asta este exact ceea ce va face Marea Britanie", crede Ferguson.
În 2014, Statelor Unite ale Europei li se vor alătura alte şase ţări: Bosnia, Croaţia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru şi Serbia.
Ferguson merge mai departe şi anticipează un atac israelian asupra instalaţiilor nucleare ale Iranului, în 2012, moment în care Iranul organizează un contraatac în Gaza şi Liban.