Ratingul de ţară acordat trimestrial de Coface România a rămas neschimbat, A4–, însă numărul incidentelor de plată a crescut în ultimele luni ale anului trecut. „Observăm o dublare a întârzierilor la plată, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în luna noiembrie“, a declarat Cristian Ionescu, director general la Coface România. Efectele crizei s-au făcut simţite în ultimul trimestru al anului trecut la nivelul producţiei bunurilor de folosinţă îndelung
Ratingul de ţară acordat trimestrial de Coface România a rămas neschimbat, A4–, însă numărul incidentelor de plată a crescut în ultimele luni ale anului trecut.
„Observăm o dublare a întârzierilor la plată, cel mai ridicat nivel înregistrându-se în luna noiembrie“, a declarat Cristian Ionescu, director general la Coface România. Efectele crizei s-au făcut simţite în ultimul trimestru al anului trecut la nivelul producţiei bunurilor de folosinţă îndelungată, care a scăzut cu 24,1% în luna noiembrie, a exporturilor, care au scăzut în decembrie cu 17% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2007, dar şi la nivelul veniturilor bugetare din taxe, care au scăzut cu 20% în noiembrie.
„Nu cred că vom ieşi din criză pentru că ştim noi să o gestionăm, ci pentru că ne va scoate mediul internaţional“, a declarat Ionescu. „Comparativ cu ţările din Vest, în România se face profit. Investitorii nu au fugit pentru că nu mai cred în România, ci pentru că au probleme acasă. Când capitalurile vor începe din nou să circule în Uniunea Europeană, îşi va reveni şi piaţa românească“, a mai spus el.
La limita indulgenţei
„Din păcate, criza nu a lovit în cele mai slabe companii de pe piaţă, ci în cele mai performante, care făceau export. Acum, cererea a scăzut în Vest şi exportatorii trebuie să înveţe să privească mai larg pe glob şi să se orienteze spre alte pieţe“, a declarat consilierul guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu.
Ratingul A4 se acordă ţărilor care înregistrează un istoric mediocru al plăţilor, ce se poate înrăutăţi din cauza unui mediu economic şi politic care se deteriorează, dar probabilitatea de plată rămåne rezonabilă. O scădere a ratingului de ţară ar însemna o declasificare a României, calificativul B fiind acordat statelor cu un mediu politic instabil, care ar afecta în continuare un istoric deja precar al plăţilor. Coface nu a acordat rating B nici unei ţări membre a Uniunii Europene, în ciuda dificultăţilor economice înregistrate.
„Suferim, dar riscurile nu sunt de clasă B“, a spus Ionescu. Compania Coface a scăzut ratingurile acordate Sloveniei (la A1–), Ungariei (A3–), Croaţiei (A4–), dar şi unor ţări industrializate precum Germania (A1–), Spania (A2–) şi Belgia (A1–). Ratingul SUA a fost scăzut în martie 2008, de la A1– la A2.
Agenţiile Standard&Poor‘s şi Fitch au atras multe comentarii negative după ce scăzuseră ratingul României anul trecut. „Prefer să nu comentez ratingurile acordate României de organizaţiile de profil, pentru că ar trebui să folosesc cuvinte foarte grele. Sunt foarte departe de realitate“, a spus Radu Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, motivând că, în ultimul timp, România este luată în considerare împreună cu alte ţări, fără să se acorde importanţa cuvenită tuturor detaliilor.
Datoria privată
Coface ia în considerare, pentru stabilirea ratingului de ţară, şi datoria externă a companiilor, care în România s-a dublat în ultimii doi ani, depăşind 50 de miliarde de dolari, fiind mai mare decât în cazul Cehiei sau Bulgariei, dar mai mică decât datoria companiilor din Ungaria.
Retrogradare pe linie
• Agenţia de evaluare Fitch a coborât cu două trepte, în noiembrie 2008, ratingul pentru credite pe termen lung în valută, la BBĂ, cu perspectivă negativă. România a ieşit astfel din categoria statelor cu calificativ „investment grade“.
• Şi agenţia Standard&Poor‘s a redus, în octombrie 2008, ratingul pentru împrumuturi în monedă străină pe termen lung de la BBB- la BB+, şi calificativul pentru creditele pe termen scurt de la A- la B, ambele cu perspectivă negativă.
• Ratingul acordat de agenţia Moody’s este Baa 3, cu perspectivă stabilă. La sfârşitul anului trecut, agenţia Moody’s a menţionat România printre statele „mai vulnerabile“ la criza actuală şi pentru care există o probabilitate „mai ridicată“ de apariţie a unor presiuni asupra ratingului.