Practic, modificările constituționale de acum înseamnă alinierea la criteriile impuse de Tratatul de la Maastricht, semnat în 1992, care prevăd ca deficitul bugetar să nu depășească nivelul de 3% din PIB, iar datoria publică să nu fie mai mare de 60%. Ca și în cazul acestui tratat, modificările aduse Con­sti­tuției prevăd faptul că aceste limite pot fi depășite în cazul „ivirii unor situaţii excepţionale cu impact negativ asupra finanţelor publice“.
În privința acordului european, formularea a fost îndelung criticată de specialiști pentru că a constituit scuza statelor care au depășit și plafonul de deficit, și pe cel de datorie publică.
Cine răspunde dacă deficitul devine „ilegal“
Preşedintele Traian Băsescu a precizat că în cazul nerespectării de către Guvern a prevederii privind deficitul bugetar şi a datoriei publice, potrivit proiectului de modificare a Constituţiei, premierul este primul care ar trebui să răspundă. Băsescu a afirmat că sancţiunile pentru nerespectarea prevederilor referitoare la deficit şi la datorie ar trebui să fie stabilite în Legea răspunderii Guvernului.
„Deci, acolo trebuie sancţiune penală pentru nerespectarea Constituţiei. La fel cum preşedintele, prin nerespectarea Constituţiei, se suspendă şi se merge la refe­rendum, şi Guvernul va trebui sa aibă descrisă răspunderea penală pentru fiecare element de nerespectare a Constituţiei, într-o Lege a răspunderii Guvernului“, a afirmat Traian Băsescu.

Modificări importante

PARLAMENT UNICAMERAL Cele două elemente – Parlament unicameral și Parlament cu 300 de membri
DIZOLVAREA PARLAMENTULUI Re­du­ce­rea de la 60 la 45 de zile a termenului la care Parlamentul poate fi dizolvat în cazul în care un Guvern nu e învestit.
SUSPENDAREA PREȘEDINTELUI Proce­dura suspendării președintelui va fi modificată.
AVERILE Prezumarea caracterului licit al averii se elimină.
IMUNITATEA PARLAMENTARILOR Nu mai e nevoie de avizul Parlamentului pentru arestarea sau percheziționarea unui parlamentar.
REMANIEREA MINIȘTRILOR Propunerea primului-ministru de numire sau de revocare a miniştrilor se poate face numai prin consultarea preşedintelui statutului.
ANGAJAREA RĂSPUNDERII Limitarea po­sibilităţii Guvernului de a-şi angaja răspunderea în faţa Parlamentului. An­gajarea răspunderii Guvernului se poate face o singură dată pe sesiunea parlamentară.