Scopul scuză mijloacele. Chiar dacă a lupta împotriva furturilor de pe internet este un scop foarte bun, se pare că nu este vreo problemă dacă se apelează la metode comuniste pentru a-i demasca pe cei care recurg la acest gen de practici.
"Sunteţi preocupat de utilizarea software-ului ilegal? Dacă suspectaţi un colaborator, coleg sau chiar un fost angajator că foloseşte software nelicenţiat – folosiţi numărul hotline…. Raportarea vă ia doar un minut, iar informarea primită de la dvs. va fi strict confidenţială – puteţi completa chiar un raport anonim". Așa sună un text pe site-ul Business Software Alliance, care se ocupă într-un mod cât se poate de activ de protejarea drepturilor de autor și care este reprezentată și în România.
Așadar, conform anunțului, primul pas pentru a completa un astfel de "raport" este acela de a suspecta "un colaborator, un coleg sau fost angajator".
Ce trebuie să cuprindă delaţiunea?
BSA oferă pe site-ul său și informații cu privire la elementele pe care trebuie să le conțină turnătoria:
1. Câteva informaţii esenţiale despre organizaţia pe care o raportaţi.
2. Informaţii despre ce software este piratat, inclusiv numărul de instalări şi numărul de licenţe.
3. Motivele pentru care credeţi că organizaţia piratează software.
"BSA încurajează ca pirateria software să fie raportată"
"Business Software Alliance incurajeaza nu doar in Romania, ci si in general, ca pirateria software (in sensul de incalcare a legislatiei nationale si internationale privind drepturile de autor asupra programelor pentru calculator) sa fie raportata, astfel incat sa poata fi combatuta atat activitatea infractionala, cat si multiplele consecinte negative. In mod evident, toate informatiile primite sunt analizate cu mare atentie si cat mai complet posibil, inclusiv din punct de vedere legal, inainte de a se decide cu privire la daca este cazul sau nu sa urmeze o actiune", ne-au declarat reprezentanţii BSA.
Citeşte şi Turnători, refaceţi rândurile la apelul Fiscului!
Business Software Alliance (BSA) şi Inspectoratul General al Poliției Române au iniţiat o campanie de informare denumită „Poţi să treci de orice verificare cu bine?” prin intermediul căreia peste 30.000 de companii vor fi informate cu privire la faptul că utilizarea software-ului pirat este faptă de natură penală.
Utilizarea de software fără licenţă poate implica şi riscuri de securitate. Conform studiilor realizate de BSA, IDC (International Data Corporation) şi alte firme terţe, companiile care utilizează software piratat sunt mai vulnerabile la atacurile informatice, iar tranzacţiile prin mijloace electronice, precum online banking, de exemplu, sunt mai puţin sigure. Dintr-un studiu realizat de Harrison Group pentru Microsoft Corporation în 2011, rezultă că aproape 24% dintre sistemele de operare piratate au fost infectate la instalare sau au descărcat şi au instalat malware în momentul conectării la internet.
Riscuri legale şi de imagine
În situaţia comiterii de infracţiuni referitoare la dreptul de autor şi drepturile conexe, legislaţia în vigoare prevede:
- amendă penală sau închisoarea de până la 4 ani pentru persoanele fizice cu rol de conducere sau responsabile din punct de vedere legal în cadrul companiilor;
- cumulativ cu pedepsele aplicate persoanelor fizice din companie, persoanelor juridice li se poate aplica o amendă penală de până la 600.000 RON
- în funcţie de gravitatea infracţiunii, se pot aplica una sau mai multe pedepse complementare, printre care: dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activităţii parţial sau total pe o perioadă de la 3 luni la 1 an, închiderea unor puncte de lucru pe o perioadă de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achiziţii publice pe o perioadă de la 1 la 3 ani şi afişarea sau difuzarea hotărârii de condamnare;
- în plus faţă de sancţiunile penale, legea permite titularului drepturilor încălcate să solicite despăgubiri de până la de trei ori preţul licenţei.
În primele opt luni ale anului poliţiştii de investigare a fraudelor au făcut, în urma sesizărilor primite, 359 de verificări privind pirateria software, soldate cu înregistrarea a 183 de dosare penale, dintre care 59 cu urmărirea penală începută, 76 de persoane cercetate, 105 infracţiuni constatate.Peste 200 de dosare penale privind pirateria software sunt în prezent în lucru, a afirmatşeful Direcţiei de Investigare a Fraudelor din cadrul IGPR, Claudiu Scarlatache. Declarația a fost făcută ieri, în cadrul unei conferințe de presă în care Inspectoratul General al Poliţiei Române şi Business Software Alliance au anunțat că vor continua parteneriatul pentru prevenirea şi combaterea pirateriei software.
Iată 5 lucruri pe care trebuie să le cunoașteți înainte să deschideți site-urile de torrente să descărcați filme, muzică sau software:
1. Pirateria se realizează prin copierea, descărcarea, punerea la dispoziţie, vânzarea sau instalarea de copii pe calculatorul personal sau cel utilizat la locul de muncă.
2. Dacă realizaţi mai multe copii ale software-ului decât cele pe care le permite licenţa înseamnă că pirataţi.
3. Simpla punere la dispoziţie, realizare sau descărcare de copii neautorizate de software reprezintă o încălcare a legii.
4. Indiferent dacă accidental realizaţi câteva copii pentru prieteni, împrumutaţi discuri, distribuiţi sau descărcaţi software piratat de pe Internet, săvârşiţi o încălcare a drepturilor de autor.
5. Nu contează dacă faci acest lucru pentru a obţine bani sau nu – dacă ești prins reproducând software, poți fi făcut răspunzător atât sub aspect civil, cât şi penal.
Citeşte şi Turnători, refaceţi rândurile la apelul Fiscului!