Indemnizatia de membru i CA se impoziteaza

Cum se aplica impozitul pe venitul global i tarile OECD? Pe venitul brut anual sau pe venitul brut lunar si net global anual, cum doreste Ministerul Finantelor? Dar pensiile sunt impozitate? Ion Sandulescu, Bucurestiin primul rind, impozitul pe venit este un impozit anual. in ceea ce priveste baza impozabila, trebuie facuta o distinctie itre veniturile brute care se supun impunerii si venitul impozabil asupra caruia se aplica cotele de impozit pe venit. Astfel, i general, venitul impozabil repre

Cum se aplica impozitul pe venitul global i tarile OECD? Pe venitul brut anual sau pe venitul brut lunar si net global anual, cum doreste Ministerul Finantelor? Dar pensiile sunt impozitate?
Ion Sandulescu, Bucuresti

in primul rind, impozitul pe venit este un impozit anual. in ceea ce priveste baza impozabila, trebuie facuta o distinctie itre veniturile brute care se supun impunerii si venitul impozabil asupra caruia se aplica cotele de impozit pe venit. Astfel, i general, venitul impozabil reprezinta totalul veniturilor realizate de un contribuabil, ce se supun impunerii conform legislatiei din fiecare tara, din care se scad cheltuielile aferente realizarii veniturilor, asa cum sunt mentionate de legislatia fiecarui stat, apoi se diminueaza cu deducerile fiscale permise de legislatia fiscala a fiecarui stat.
in ceea ce priveste modul de colectare a impozitului, fiecare tara are reglementat un regim propriu de icasare a impozitului i cursul anului, marea majoritate utilizind sistemul de plati anticipate (lunare sau trimestriale) ce trebuie efectuate la diverse termene mentionate i legislatie si pe principiul retinerii la sursa a impozitului, respectiv, calculul, retinerea si varsarea impozitului se efectueaza de catre platitorul de venit.
Respectiv, diferentele dintre impozitul pe venitul declarat la sfirsitul anului si cel platit i cursul anului fiscal se platesc sau se restituie. Pensiile reprezinta venituri ce sunt supuse impunerii.

Care este coeficientul de deducere suplimentara de care beneficiaza un parinte care are trei copii i itretinere si care este coeficientul de deducere pentru fiecare copil? Virstele copiilor sunt : 25 de ani (nu are venituri), 19 ani (elev de liceu) si 7 ani.
Viorel Balaban, Suceava

Pentru fiecare dintre cei doi copii majori (i virsta de 25 ani si de 19 ani) beneficiati, conform articolului 12, alin. (3), lit. c) asa cum a fost precizat i Decizia nr. 2/2000 a Comisiei centrale fiscale a impozitelor directe din Ministerul Finantelor pentru aprobarea solutiilor referitoare la aplicarea unitara a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, de o deducere suplimentara de 0,2 aplicata la deducerea personala de baza care, i prezent, este de 926.000 lei.
Aveti dreptul de a beneficia de aceasta deducere suplimentara daca fiecare copil major nu are venituri sau daca veniturile realizate de fiecare sunt sub nivelul deducerii personale suplimentare, respectiv 0,2 x 926.000 lei.
Copiii majori se includ i categoria „alti membri de familie aflati i itretinere”.
Conform articolului 12, alin. (3), lit. b), pentru copilul i virsta de 7 ani beneficiati de o deducere suplimentara de 0,35, aplicata la deducerea personala de baza(926.000 x 0,35), acesta fiind primul copil aflat i itretinere.

1. Care este valoarea deducerii suplimentare pentru doi copii aflati i itretinerea parintilor, tinind cont ca unul are 21 de ani si nu este icadrat i munca (a terminat perioada de somaj), iar celalalt are 22 de ani si este student?
2. Cum se calculeaza si retine impozitul pe venitul global i cazul unei persoane icadrate, care pentru munca prestata primeste un salariu corespunzator functiei si i aceeasi luna primeste si indemnizatie de sedinta de la aceeasi unitate, fiind membru i Consiliul de Administratie?
Aurel Costeniuc, Falticeni

1. Pentru fiecare dintre cei doi copii majori (i virsta de 22 ani si de 21 ani) beneficiati, conform articolului 12, alin. (3), lit. c) asa cum a fost precizat i Decizia nr. 2/2000 a Comisiei centrale fiscale a impozitelor directe din Ministerul Finantelor pentru aprobarea solutiilor referitoare la aplicarea unitara a prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, de o deducere suplimentara de 0,2 aplicata la deducerea personala de baza, care i prezent este de 926.000 lei. Aveti dreptul de a beneficia de aceasta deducere suplimentara daca fiecare copil major nu are venituri sau daca veniturile realizate de fiecare sunt sub nivelul deducerii personale suplimentare, respectiv 0,2 x 926.000 lei. Copiii majori se includ i categoria „alti membri de familie aflati i itretinere”.
2. Indemnizatia primita pentru munca prestata i calitate de membru al Consiliului de Administratie se cumuleaza cu salariul corespunzator functiei si cu alte sume primite de la locul de munca de baza pentru munca prestata si vor forma venitul salarial care se va impozita i mod corespunzator.
Toate aceste venituri salariale primite de angajat de la locul de munca de baza vor fi trecute i fisa fiscala FF1.

1. Care este termenul de virare a impozitului final retinut i baza art. 43 al Ordonantei Guvernului nr. 73/1999?
2. Copiii majori aflati i itretinere, la determinarea deducerilor personale suplimentare sunt tratati conform articolului 12 pct. 3, lit. b sau conform articolului 12 pct. 3, lit. c, din OG nr. 73/1999?
3. in cazul i care primul sau al doilea copil aflat i itretinere pierde aceasta calitate, poate cel de-al treilea copil sa capete calitatea de „al doilea”, deci sa beneficieze de deducerea personala suplimentara de 0,35 imultit cu deducerea personala de baza?
4. Unui salariat angajat pe baza unui contract individual de munca si care este mandatat de AGA sa ideplineasca si atributia de administrator sau cenzor, i se considera indemnizatia ca venit salarial detinut la functia de baza? Pentru aceasta categorie de venit se itocmeste separat fisa fiscala FF2 sau se cuprinde tot i FF1?
5. Pensionarii icadrati cu contract individual de munca beneficiaza de deduceri personale? Cum se face cumularea cu veniturile realizate din pensii si i ce conditii?
6. Copiii minori aflati itr-un centru de reeducare si copiii majori aflati i detentie sunt considerati i itretinerea angajatului?
7. Copilul major care satisface stagiul militar este considerat i itretinere? Cum se stabilesc veniturile acestuia, avind i vedere ca acest copil beneficiaza de alocatie de hrana, echipament etc.?
8. in cazul avantajelor i natura sau bani acordate salariatilor, care se trec i statul de plata i vederea impunerii, calculul obligatiilor (catre bugetul asigurarilor sociale, pensie suplimentara, fond de ivatamint etc.) aplicat fondului de salarii va cuprinde aceste avantaje?
9. Care sunt iregistrarile contabile ce se fac pentru a evidentia avantajele i natura si bani trecute i stat si acordarea lor catre salariati, pentru a evita dubla icarcare a costurilor? (ex.: i cazul unui autovehicul folosit i interes personal, cum se va iregistra pe stat amortizarea lunara si suma i bani a avantajului acordat?)
Radu Ionel, Brasov

1. Conform Deciziei nr. 2/2000 a Comisiei centrale fiscale a impozitelor directe din Ministerul Finantelor, pentru veniturile prevazute la art. 43 din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, obligatia calcularii, retinerii si virarii impozitului revine platitorului de venit, i cazul i care platitorul este o persoana juridica, o asociatie fara personalitate juridica, o persoana fizica ce desfasoara o activitate independenta sau alte entitati.
Impozitul se calculeaza si se retine la sursa de catre platitorii de venituri si se vireaza la bugetul de stat pina la data de 25 a lunii urmatoare celei i care a fost realizat venitul.
2. Conform Deciziei nr. 2/2000 a Comisiei centrale fiscale a impozitelor directe din Ministerul Finantelor, i categoria „alt membru de familie aflat i itretinere” se cuprind copiii majori – rude de gradul itii cu contribuabilul sau cu sotul/sotia acestuia. Astfel, pentru copiii majori aflati i itretinere, deducerea personala suplimentara este de 0,2, aplicata la deducerea personala de baza, care i prezent este de 926.000 lei.
3. in cazul i care primul copil nu mai este „copil aflat i itretinere”, urmatorul copil va capata calitatea de „copil aflat i itretinere”, iar parintele sau va beneficia de deducerea personala suplimentara de 0,35 imultit cu deducerea personala de baza.r
4. Indemnizatia primita pentru munca prestata i calitate de administrator sau cenzor se cumuleaza cu salariul corespunzator functiei si cu alte sume primite de la locul de munca de baza pentru munca prestata si vor forma venitul salarial care se va impozita i mod corespunzator. Toate aceste venituri salariale primite de angajat de la locul de munca de baza vor fi trecute i fisa fiscala FF1.r
5. Venitul obtinut pe baza unui contract individual de munca este considerat venit din salarii si se impoziteaza corespunzator, contribuabilul beneficiind de deducerile personale prevazute de lege. Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 87/2000, care modifica Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, introduce articolul nr. 432 unde se precizeaza ca veniturile din pensii se impoziteaza lunar fara a se cumula cu alta categorie de venituri, iar impozitul astfel calculat este impozit final. Prin urmare, veniturile din salarii nu se cumuleaza cu veniturile din pensii.r
6. Conform Deciziei nr. 2/2000 a Comisiei centrale fiscale a impozitelor directe din Ministerul Finantelor, i sensul art. 12 alin. (3) lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, prin copil aflat i itretinere se itelege copilul minor care, conform legii, este considerat itotdeauna itretinut, indiferent daca se afla i unitati speciale sanitare sau de protectie speciala si altele asemenea, precum si i unitati de ivatamint, inclusiv i situatia i care costul de itretinere este suportat de aceste unitati.r
Tot i aceeasi decizie se precizeaza ca nu sunt considerate persoane i itretinere persoanele majore condamnate care executa pedepse privative de libertate.r
7. Potrivit prevederilor Deciziei nr. 2/2000 a Comisiei centrale fiscale a impozitelor directe din cadrul Ministerului Finantelor, i sensul art. 12 alin. (3) lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999, i categoria „alt membru de familie aflat i itretinere” se cuprind copiii majori – rude de gradul itii cu contribuabilul sau cu sotul/sotia acestuia, daca persoana fizica itretinuta nu are venituri sau daca veniturile acesteia sunt sub plafonul rezultat din aplicarea coeficientului aferent de deducere personala suplimentara la deducerea personala de baza.r
Totodata, trebuie avut i vedere faptul ca i conformitate cu dispozitiile art. 5, lit. k), din Ordonanta Guvernului nr. 73/1999 privind impozitul pe venit, modificata si completata prin Ordonanta de urgeta a Guvernului nr. 87/2000, drepturile i bani si i natura primite de militarii i termen, militarii cu termen redus, studentii si elevii militari ai institutiilor de ivatamint militare si civile nu sunt venituri impozabile si nu se impoziteaza.r
8. intrucit actele normative prin care au fost introduse contributiile la care se face referire stabilesc bazele de aplicare a cotelor procentuale de calcul al fiecarei contributii, va sfatuim sa consultati legislatia prin care au fost instituite aceste contributii, avind i vedere faptul ca bazele de aplicare sunt diferite.r
9. Cheltuielile considerate avantaje i natura acordate salariatilor vor fi iregistrate i contul de cheltuieli care reflecta natura lor. Astfel, i cazul folosirii autovehiculului firmei i interes personal, cu titlu gratuit, amortizarea autovehiculului va fi iregistrata de catre firma i functie de natura acesteia, respectiv cheltuieli cu amortizarea. Avantajele i natura acordate salariatilor asa cum sunt evaluate i conformitate cu dispozitiile legale i vigoare se iscriu i statele de plata doar i scopul de a se determina venitul impozabil de natura salariilor si calculul impozitului pe venit, fara a se mai iregistra i conturile de cheltuieli.tr