Indemnizaţia de creştere a copilului ar putea fi majorată de la 75% la 85% din venitul net al mamelor, începând cu 1 octombrie 2012, după ce Camera Deputaţilor a adoptat astăzi proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/201, care prevedea acest lucru. Totuşi, proiectul de lege trebuie să treacă de Camera Deputaţilor.
Potrivit noului proiect de lege, se va renunţa la condiţionarea acordării concediului de creştere a copilului şi a indemnizaţiei de creştere a copilului doar pentru primii trei copii din familie.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu a arătat că prin amendamentele aduse de deputaţi la proiectul de lege care vizează aprobarea OUG 124/2011 s-a prevăzut "stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei cu menţinerea limitei minime şi maxime, respectiv 1.200 şi 3.400 de lei şi cu dreptul de acordare a stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediu până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, eliminarea limitării la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, acordarea sumei suplimentare de 600 de lei pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie şi naşte, adoptă sau ia în custodie un alt copil".
Mai mult, beneficiarii de ajutoare sociale ar putea beneficia flexibilizare a posibilitatilor de plată pentru plata taxelor şi impozitelor locale. "Verificarea se va face doar în cazul familiilor şi persoanelor singure care au drepturi stabilite de cel puţin şase luni şi vor fi excluse de la verificare familiile monoparentale. De asemenea, se reglementează o perioadă de graţie de 60 de zile în care se pot plăti datoriile către bugetele locale", a explicat ministrul Muncii.
Proiectul de lege a fost tratat ca o prioritate legislativă şi a fost dezbătut în procedură de urgenţă. Deşi la dezbaterile în plen asupra actului normativ, grupurile parlamentare ale PSD, PNL, UDMR, cel progresist şi cel al PDL şi-au anunţat intenţia de a da un vot final favorabil proiectului de lege, acesta nu va fi adoptat înainte de votul final al Camerei Deputaţilor, care este for decizional.