Așadar, Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR) a informat într-un comunicat că românii au beneficiat în 2022 de „protecţia financiară oferită de asigurările de viaţă”.
Indemnizaţiile brute plătite românilor au crescut anul trecut cu peste 25%
„Românii au beneficiat în 2022, mai mult decât oricând în ultimii ani, de protecţia financiară oferită de asigurările de viaţă. Astfel, indemnizaţiile brute plătite românilor în baza acestor poliţe, inclusiv maturităţile şi răscumpărările, au crescut anul trecut cu peste 25% faţă de 2021, până la valoarea de 1,8 miliarde de lei.
Cu toate acestea, deficitul de protecţie al românilor este încă la o valoare ridicată, de peste 620 miliarde de lei. Practic, diferenţa dintre resursele financiare necesare şi cele disponibile la un moment dat într-o familie pentru a menţine standardul de viaţă în cazul producerii unui eveniment neprevăzut este una semnificativă”, se arată în comunicatul UNSAR.
Românii încep să beneficieze din ce în ce mai mult de avantajele asigurărilor de viaţă
De asemenea, asigurarea de viaţă este unul dintre instrumentele utilizate de un număr mare de state în aplicarea politicii lor sociale.
Majoritatea membrilor OECD, precum şi o bună parte dintre statele membre ale Uniunii Europene, stimulează prin mijloace fiscale dezvoltarea pieţei asigurărilor de viaţă.
„Românii încep să beneficieze din ce în ce mai mult de avantajele asigurărilor de viaţă, inclusiv ale celor care ne ajută să economisim sau să investim. Pe lângă protecţia oferită familiilor în cazul unor evenimente nefericite, asigurările de viaţă pot contribui şi la creşterea siguranţei noastre financiare.
Principala condiţie pentru ca şi mai mulţi români să se poată baza pe avantajele unei asigurări de viaţă este ca ei să fie asiguraţi. Din această perspectivă, introducerea de facilităţi fiscale pentru asigurările de viaţă cu componentă exclusivă de protecţie ar putea contribui semnificativ la reducerea deficitului de protecţie, cu beneficii directe pentru oameni şi pentru economie”, a declarat Alexandru Ciuncan, preşedinte & director general al UNSAR.
Amintim că UNSAR a fost înfiinţată în 1994 și reprezintă 21 de companii de profil care deţin o pondere de aproximativ 90% din piaţa locală de asigurări. Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al Federaţiei Asigurătorilor şi Reasigurătorilor Europeni – Insurance Europe.