Îndepărtarea de depresie: Cum pașii zilnici îmbunătățesc sănătatea mintală
Este posibil să te îndepărtezi fizic de depresie?
„Creșterea numărului de pași zilnici, chiar și la niveluri modeste, a fost asociată cu o reducere a simptomelor depresive”, conform unei analize globale recente a datelor.
Potrivit studiului spaniol, șansele de depresie scad pe măsură ce nivelul pașilor zilnici crește până la aproximativ 10 000 de pași pe zi. Rezultatele au fost publicate în revista JAMA Network Open pe 16 decembrie.
Conform cercetătorilor de la Universitatea din Castile-La Mancha, condusă de Estela Jimenez-Lopez, există deja dovezi puternice că orice fel de exercițiu este un antidepresiv natural. Ce se întâmplă însă cu ceva atât de simplu ca mersul pe jos? Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au examinat date din studii de renume privind numărul de pași zilnici și asocierea acestora cu sănătatea mintală.
Persoanele care fac multă mișcare au cu 9% mai puține șanse de a dezvolta depresie
În cea mai recentă evaluare au fost incluse 33 de cercetări care au vizat peste 96 000 de adulți din întreaga lume. În studii au fost incluse persoane care și-au urmărit pașii zilnici cu ajutorul unor dispozitive de fitness.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care făceau 1000 de pași suplimentari pe zi aveau cu 9% mai puține șanse de a dezvolta depresie decât cei care făceau 5000 de pași pe zi ca nivel de referință. Aceste avantaje s-au adunat curând: studiul a indicat că persoanele care au mers 7000 de pași pe zi au avut o șansă cu 31% mai mică de a dezvolta depresie decât cele care au mers 5000 de pași sau mai puțin.
„În plus, un număr mai mare de 7.500 de pași pe zi a fost asociat cu o prevalență cu 43% mai scăzută a depresiei”, au remarcat Jimenez-Lopez și colegii săi, adăugând că aceste tendințe s-au aplicat «tuturor grupurilor de vârstă, [și] femeilor și bărbaților».
Constatările au indicat că beneficiile pentru sănătatea mintală par să se stabilizeze la aproximativ 10.000 de pași pe zi. Cercetătorii au observat că „creșterea numărului de pași [dincolo de 10.000/zi] poate să nu fie asociată cu o reducere semnificativă a simptomelor depresive”, ceea ce este în concordanță cu constatările din studiile privind sănătatea fizică.
Potrivit noii cercetări, mersul pe jos poate ajuta la prevenirea depresiei, în plus față de o varietate de alte activități fizice, cum ar fi antrenamentul cu greutăți, yoga, tai chi și aerobic.
„Stabilirea obiectivelor pentru numărul de pași zilnici poate fi o strategie de sănătate publică promițătoare și incluzivă pentru prevenirea depresiei”, au constatat autorii studiului.