Comisarul UE Viviane Reding a transmis o scrisoare urgentă dlui Károly Borbely, ministrul român pentru comunicaţii şi societate informaţională, ca urmare a demiterii Preşedintelui ANRCTI (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei) în data de 18 august, decizie suspendată apoi de Tribunalul Bucureşti.

În aceste condiţii, Guvernul României a decis restructurarea ANRCTI prin ordonanţă de urgenţă sub denumirea de ANC (Autoritatea Naţională pentru Comunicaţii).

Comisarul Reding este extrem de preocupată de aceste măsuri: „Independenţa autorităţilor naţionale de reglementare este unul din principiile de bază ale reglementărilor UE din domeniu,” a declarat aceasta.

„Pentru a garanta această independenţă, mandatul preşedintelui unei autorităţi naţionale de reglementare trebuie întrerupt doar din motive bine definite în prealabil şi bine justificate.”, a precizat comisarul.
„Îndemn autorităţile române să aplice în totalitate principiile garantând independenţa autorităţilor naţionale de reglementare şi să ne informeze fără întârziere asupra motivelor care dus la luarea măsurilor recente „, scrie Viviane Reding.

Termenul limită pentru primirea unui răspuns din partea Guvernului României este 26 septembrie.