Karin Bowie şi Clare Jackson au afirmat că exemplele din perioada de dinaintea Act of Union /Actului Uniunii/, din 1707, prin care Anglia s-a unit cu Scoţia, indică faptul că ar putea fi necesară o ceremonie scoţiană separată.

Biserica Scoţiei a cerut deja ceremonii separate pentru englezi şi scoţieni şi guvernul scoţian a afirmat că orice viitoare decizie ar trebui luată 'la nivelul familiei regale'. Dacă Scoţia devine stat independent, regina ar rămâne şef de stat. Totuşi, parlamentul scoţian ar deveni independent total de cel britanic.

Cel mai asemănător scenariu istoric cu o astfel de situaţie ar fi perioada 1603-1707, când Scoţia şi Anglia aveau aceeaşi monarhi, dar parlamente separate.

În această perioadă, Charles I şi Charles al II-lea au fost încoronaţi în Scoţia, în timp ce William al II-lea al Scoţiei (William III al Angliei) şi Regina Ana I au depus jurămintele pentru coroana Scoţiei la Londra.

'Nu există niciun precedent clar pentru o formă aparte a încoronării scoţiene în cazul recreării Uniunii Coroanelor, deşi probabil ar fi necesar un anumit tip de ceremonie', a apreciat Karin Bowie de la Universitatea din Glasgow.

'Ipoteza din secolul al XVII-lea a fost că monarhul trebuia să depună jurământul scoţian pentru coroană, dar după 1651 jurământul a fost depus la Londra', a apreciat cercetătorul britanic.

Charles al II-lea a avut încoronarea în 1651 la Scone, în Perthshire – ultima încoronare care a avut loc în Scoţia. Tatăl lui, Charles I, a fost încoronat la Edinburgh în 1633.

Clare Jackson, de la Universitatea Cambridge, a afirmat că deşi este puţin probabil ca o încoronare separată să fie prevăzută de constituţie, precedentul istoric şi presiunea politică ar putea duce la organizarea unei ceremonii scoţiene. 'Viitorii monarhi şi-ar asuma poziţia ca înainte, la moartea precedentului monarh, devenind simultan şef al statului scoţian în acelaşi mod în care devin şef de stat în ţări ca Australia şi Canada', a apreciat Jackson.

'O încoronare scoţiană ar putea fi aranjată şi ar putea avea loc din motive politice, simbolice sau religioase, dar mă îndoiesc asupra faptului că există vreo prevedere constituţională privind această problemă', a menţionat el.

În mai 2013, Biserica Scoţiei a aprobat un apel la încoronarea monarhilor atât în Scoţia, cât şi în Anglia în cazul independenţei. Deoarece încoronarea este o ceremonie religioasă, Biserica Scoţiei ar avea un rol important în desfăşurarea ceremoniei dacă aceasta ar avea loc.

Problema încoronării nu a fost acoperită de un document al guvernului scoţian publicat în noiembrie. ''Viitorii monarhi vor fi regi sau regine atât ale Scoţiei, cât şi ai restului Regatului Unit şi ne aşteptăm ca încoronările să continue ca în prezent cu aranjamente de învestire decise de Casa Regală', a afirmat, la rândul său, un purtător de cuvânt al guvernului scoţian. AGERPRES