Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, sâmbătă, că aspecte legate de îndeplinirea condiţiilor pentru aderarea la spaţiul Schengen la termenul propus, martie 2011, au fost întârziate „de criza politică şi de electoralism”, el adăugând că ar fi „deplorabilă” o amânare a termenului. „Toate tehnicalităţile legate de îndeplinirea criteriilor de aderare au fost întârziate de criza politică şi de electoralismul în care ne-am refugiat c
Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a declarat, sâmbătă, că aspecte legate de îndeplinirea condiţiilor pentru aderarea la spaţiul Schengen la termenul propus, martie 2011, au fost întârziate „de criza politică şi de electoralism”, el adăugând că ar fi „deplorabilă” o amânare a termenului.
„Toate tehnicalităţile legate de îndeplinirea criteriilor de aderare au fost întârziate de criza politică şi de electoralismul în care ne-am refugiat cu toţii – clasă politică, societate, media. Sper că stabilitatea şi voinţa de a recupera aceste întârzieri (…) să ducă la rezltate ca să rămânem în acest calendar”, a spus Baconschi.
România şi-a fixat ca obiectiv aderarea la spaţiul Schengen în martie 2011.
Speranţe la Blaga
„Ar fi deplorabilă amânarea termenului. Aici voi avea un dialog constant cu domnul ministru Blaga, pentru că practic la dânsul este partea tehică şi, cum e un ministru hotărât şi ascultat, cred că va reuşi să menţină calendarul”, a adăugat el. Ministrul a spus că are „un optimism de principiu, patriotic, solidar cu toţi românii care vor profita de această intrare în spaţiul Schengen”.
„Vom fi cu adevărat instalaţi în UE odată ce vom avea euro şi libertatea din interiorul spaţiului Schengen”, a adăugat ministrul.
Monitorizarea pe justiţie, stânjenitoare
Baconschi s-a referit de asemenea la necesitatea eliminării MCV impus României la aderarea la UE. „Mecanismul de monitorizare pe justiţie a fost instituit pentru că s-au constatat carenţe în funcţionarea sistemului judiciar românesc. De depăşirea acestor carenţe depinde şi ridicarea MCV. Problema este că trebuie să rămânem coordonaţi cu partenerii bulgari, care au şi ei acest mecanism deasupra propriului sistem judiciar. Ei ar vrea să-l menţină pentru că li se pare că este un instrument pedagogic care stimulează continuarea reformei în justiţia din Bulgaria. Va trebui să obţinem şi noi nişte rezultate ceva mai bune”, a spus el
Baconschi a afirmat că MCV trebuie înlăturat doarece „ne stânjeneşte”.
„În primul rând, scade nivelul de încredere al mediilor de afaceri internaţionale. Probabil că atâta vreme cât vom avea MCV anumiţi investitori vor avea sentimentul că există riscuri”, a adăugat el.
„Îmi propun să lucrez cu domnul ministru Cătălin Predoiu foarte îndeaproape. Concertarea MAE – MJ este obligatorie în acest domeniu şi va trebui să fim atenţi la toate semnalele pe care le primim de la Bruxelles pe această temă”, a spus el.
SURSA: Mediafax