Indexarea pensiilor ar putea fi amânată și în 2026

Economistul Adrian Negrescu a declarat că indexarea pensiilor nu va avea loc în 2025, fiind posibil ca această măsură să fie amânată și în 2026. Comentariile sale vin în contextul declarațiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, care a precizat că nu există fonduri suficiente pentru indexarea tuturor pensiilor.

Kelemen Hunor a afirmat miercuri că suma necesară pentru indexarea pensiilor se ridică la 37-39 miliarde de lei, însă bugetul actual nu poate susține această cheltuială. În schimb, coaliția de guvernare intenționează să ofere un ajutor financiar pensionarilor cu venituri mai mici de 3.000 de lei lunar.

Adrian Negrescu a explicat că suma de aproximativ 7 miliarde de euro, necesară în 2025 pentru plata pensiilor recalculate, nu este prevăzută în buget. Acesta a subliniat că, în total, statul ar avea nevoie de 10 miliarde de euro pentru a acoperi măsurile sociale prevăzute de legislația muncii.

„Cei 35 – 36 de miliarde de lei sunt cei șapte miliarde de euro, de care vă spuneam încă de anul trecut, că le vor trebui în 2025 ca să asigure plățile pentru pensiile recalculate în septembrie, fără indexare.

Acești bani nu sunt în buget și nu au de unde să-i ia. Kelemen Hunor o spune negru pe alb: «nu avem banii respectivi»”, a comentat Adrian Negrescu la B1 TV.

bani, pensii
SURSĂ FOTO: Dreamstime

Posibile măsuri economice și consecințe

Negrescu a avertizat că împrumuturile nu mai sunt o soluție viabilă pentru acoperirea cheltuielilor statului, iar o eventuală majorare a TVA sau alte măsuri fiscale ar putea afecta economia. Potrivit acestuia, România este într-o situație economică precară, comparată cu „nisipuri mișcătoare”, unde măsurile luate agravează problemele.

„Nu există acești bani. Să nu ne amăgim. Politicienii ne spun că în septembrie (va fi indexarea – n. red.). Eu cred că nici în 2026 nu vor avea bani… de ce vă spun acest lucru pentru că ne îndreptăm spre o criză economică ce se va accentua pe măsură ce intrăm în 2026”, a comentat Adrian Negrescu.

El a precizat că statul trebuie să facă față unor cheltuieli prioritare, precum achizițiile militare și plata salariilor din sectorul public, care se ridică la 160 de miliarde de lei. Pentru toate aceste cheltuieli, ar fi nevoie de împrumuturi de aproximativ 50 de miliarde de euro.

„Deci nu vă așteptați să crească pensiile în acest an pentru că pur și simplu nu avem de unde.

Anul trecut au crescut din împrumuturi, anul acesta nu vor mai putea împrumuta pentru pensii pentru că vor împrumuta pentru achiziții militare, pentru salariile bugetare – 160 de miliarde – și pentru tot ce ține de funcționarea statului român.

Și va fi vorba despre aproximativ 50 de miliarde de euro”, a subliniat economistul.

Conform declarațiilor lui Kelemen Hunor, liderii coaliției intenționează să ofere un ajutor financiar pensionarilor cu venituri sub 3.000 de lei, în locul indexării pensiilor. Această măsură vine ca o soluție temporară în condițiile constrângerilor bugetare.