Viorica Dăncilă: „Indexarea pensiilor este obligatorie”

Indexarea pensiilor, un subiect sensibil în contextul economic actual, devine o problemă presantă pentru milioane de români. Creșterea prețurilor și a costurilor de trai face ca o astfel de măsură să fie mai mult decât necesară.

Viorica Dăncilă, fost premier al României, consideră că situația actuală este rezultatul unor decizii greșite luate în 2024 sub conducerea lui Marcel Ciolacu.

Viorica Dăncilă Marcel Ciolacu
Sursa foto: INQUAM Photos, Octav Ganea

„Indexarea este obligatorie pentru că această creștere a prețurilor a fost rezultatul unei guvernări eronate în 2024. Această situație bugetară dezastruoasă vine din 2024 când a fost un adevărat dezmăț al bugetului de stat. Nu este normal ca pensionarii să fie cei care plătesc o politică greșită a guvernului Ciolacu 1”, a declarat Dăncilă în cadrul emisiunii Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, pe B1 tv.

Cheltuieli excesive și gestionare defectuoasă

Fostul premier a subliniat că, în 2024, au fost înregistrate cheltuieli guvernamentale fără justificare, ceea ce a împiedicat asigurarea fondurilor pentru indexarea pensiilor.

Dăncilă a amintit despre angajările masive în sectorul public, precum și despre fondurile mari alocate pentru protocoale și subvențiile partidelor politice.

„Spun că nu sunt bani pentru indexare. Vă spun că doar în noiembrie au fost 6.000 de angajări la stat, numai într-o lună. Deci gândiți-vă cum au fost folosiți banii publici. Pe protocolul de stat au fost 146 de miliarde de lei cheltuite pentru ospățuri, mașini de partid șamd. Au luat subvenții foarte mari. În septembrie anul trecut au fost majorate subvențiile pentru partide”, a declarat Viorica Dăncilă.

Promisiuni fără acoperire financiară

Viorica Dăncilă a atras atenția că, înainte de a anunța indexarea pensiilor, guvernanții ar fi trebuit să se asigure că există resursele necesare pentru aplicarea acesteia.

Viorica Dăncilă
SURSA FOTO: Facebook, Viorica Dăncilă

Viorica Dăncilă afirmă că, atunci când premierul Marcel Ciolacu și ministra Muncii, Simona Bucura Oprescu au promis indexarea pensiilor din ianuarie, ar fi trebuit să se asigure că fondurile necesare sunt disponibile.

Potrivit fostului premier, lipsa de planificare și utilizarea greșită a fondurilor nu sunt vina pensionarilor, care acum suferă din cauza acestor greșeli.

„Or, tu ca un guvern serios, când vii și spui începând cu 1 ianuarie – și ministrul muncii și primul ministru – vor fi indexate pensiile, aveai deja anvelopa necesară cu care să faci această indexare. Că tu ai direcționat banii în altă parte, nu este vina pensionarilor”, a explicat Dăncilă.

Indexarea pensiilor. Probleme legislative și lipsa aplicării unor reglementări

Pe lângă lipsa fondurilor, fostul premier a evidențiat problemele legate de implementarea Legii pensiilor nr. 360/2023.

Deși aceasta ar trebui să asigure stabilitate și predictibilitate pentru pensionari, Dăncilă a punctat că nici nu a fost prorogată, nici aplicată în totalitate. Situația creează confuzie și dificultăți financiare pentru numeroși pensionari.

„Pe de altă parte, spunea foarte corect dl Leonte, avem un paradox. Legea 360 nu este nici prorogată, dar nici aplicată în totalitate. În bugetul pe 2025, nu știm care, câte puncte de stabilitate avem. Atunci în buget ce sumă prindem? Avem o serie de calcule greșite, avem mulți pensionari care nu și-au primit talonul de pensie.

Din ce trăiesc oamenii aceia este greu de explicat pentru că sunt 6-7 luni în care oamenii nu au avut pensie și nici salariu. Pe de altă parte mica recalculare se aplică sau nu se aplică. O dată spui că ai soft, o dată spui că nu ai soft…sunt foarte multe lucruri”, a mai spus fostul premier.

Decizii controversate și speranțe pentru viitor

În 2023, Guvernul Ciolacu promitea o majorare semnificativă a pensiilor pentru 2024, conform unei noi legislații care presupunea o creștere a Valorii Punctului de Referință (VPR).

Aceasta urma să crească de la 81 de lei la 91 de lei, ceea ce ar fi reprezentat o creștere de 12,1%, peste rata inflației. Cu toate acestea, măsura a fost suspendată printr-o ordonanță care include măsuri de austeritate.

„Majorarea VPR cu 12,1% este peste rata inflației. Noua lege a pensiilor din sistemul public este o garanție fermă că fiecare pensionar va beneficia de o creștere sustenabilă a veniturilor. Mecanismul de majorare a pensiilor prevăzut de lege este clar și asigură predictibilitate. Contributivitatea și stabilitatea în muncă sunt răsplătite mai bine. Noua lege a adus echitate, deoarece la muncă și contribuții egale și pensiile vor fi egale”, anunța ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, în luna noiembrie.

Ajutoare temporare pentru pensionari

În fața nemulțumirilor pensionarilor, guvernul a anunțat că indexarea ar putea avea loc abia în luna septembrie. Până atunci, pensionarii cu venituri mici și medii vor primi un sprijin financiar unic, în funcție de resursele bugetare disponibile.

Premierul Marcel Ciolacu a justificat această decizie prin necesitatea de a menține investițiile majore, în special cele cofinanțate prin PNRR.

„Am stabilit, cum am promis înainte de votul din Parlament, că vom veni la pensiile mici și medii, până la începutul acestui an, cu o suplimentare și o majorare de tip one off, până vom vedea execuția bugetară la prima rectificare, când se va analiza dacă se poate astfel încât să nu afectăm investițiile mai ales din PNRR – unde sunt cofinanțări foarte mari pe zona transporturilor, de exemplu, de 60% – dacă bugetul de stat își permite indexarea din septembrie”, a declarat Marcel Ciolacu într-o conferință de presă.