Agenţia indiană pentru medicamente a aprobat de urgență vaccinul anti-Covid realizat de compania farmaceutică indiană Zydus Cadila. Vaccinul se bazează pe o tehnică nouă și va fi primul împotriva coronavirusului care este pe bază de ADN. Serul urmează să fie folosit la adulţi şi la copiii de peste 12 ani, transmite Reuters.
Aprobarea oferă un impuls programului de vaccinare din India, care vizeză vaccinarea tuturor adulților eligibili până în luna decembrie. India va oferi prima doză de vaccin pentru cei sub 18 ani. Țara încearcă să limiteze răspândirea coronavirusului în anumite state.
Vaccinul folosește tehnica ADN
Vaccinul, ZyCoV-D, folosește o secțiune de material genetic din virus care oferă instrucțiuni fie sub forma de ADN sau de ARN să producă o anumită proteină pe care sistemul imunitar o recunoaşte şi la care reacționează.
Spre deosebire de majoritatea vaccinurilor anti-Covid, care sunt administrate în două doze sau chiar una, ZyCoV-D este administrat în trei doze.
Numărul vaccinurilor anti-COVID-19 care au autorizaţie de urgenţă pentru a fi folosite în India a ajuns la şase.
Compania a anunţat că doreşte să producă între 100 şi 120 de milioane de doze anual din vaccinul denumit ZyCoV-D şi că a început deja să facă stocuri din acest vaccin.
Acest vaccin, produs în colaborare cu Departamentul de Biotehnologie, este cel de-al doilea vaccin indian care obţine autorizaţie pentru a fi folosit în regim de urgenţă în India, după Covaxin, produs de Bharat Biotech.
Cum se administrează vaccinul?
Compania farmaceutică a anunţat în luna iulie că vaccinul său anti-COVID-19 este eficient şi împotriva mutaţiilor noului coronavirus, în special împotriva variantei Delta. Acest vaccin este administrat folosind un aplicator fără ac şi nu prin seringă.
Compania farmaceutică Zydus Cadila, ce produce în general medicamente generice, este listată pe bursă sub denumirea Cadila Healthcare Ltd şi a aplicat pentru a obţine autorizaţia de urgenţă pentru vaccinul său ZyCoV-D la 1 iulie.
Conform companiei, acest produs are o eficienţă de 66,6%, stabilită în urma unui test desfăşurat pe peste 28.000 de voluntari indieni.
Sursa foto: INQUAM Photos, George Călin