India a importat mai puțin țiței rusesc

India a importat mai puțin țiței rusesc în luna iulie a anului curent. Este pentru prima dată în ultimele nouă luni când este înregistrată o astfel de scădere.

Sursele din industrie, care au publicat aceste date, arată că importurile din Arabia Saudită sunt și ele la cel mai redus nivel din ultimii doi ani jumătate.

Aceste scăderi de importuri au loc în urma reducerilor de producție decise de OPEC+.

China și India, cei mai mari consumatori de petrol

Cei mai mari consumatori de petrol, China și India, și-au redus în iulie achizițiile de țiței din Arabia Saudită și Rusia.

Acest lucru a avut loc ca urmare a creșterii prețurilor și a reducerii producției și livrărilor celor doi furnizori.

Între iulie și septembrie 2023, Arabia Saudită a optat în mod voluntar pentru reducerea producției cu încă un milion de barili pe zi (bpd).

De altfel, Rusia ar urma să reducă exporturile cu 500.000 bpd în august.

Din cauza închiderii a numeroase rafinării pentru întreținere, importurile totale ale Indiei în iulie au scăzut cu 5,2% față de iunie. Ele au ajuns până la 4,4 milioane de barili pe zi.

Peste 80% din necesarul de petrol al Indiei, importat

Potrivit raportului, importurile de țiței din Arabia Saudită au scăzut cu 26%, la 470.000 bpd. În acest timp, importurile din Rusia au scăzut cu 5,7%, la 1,85 milioane bpd.

Mai mult de 80% din necesarul de petrol al Indiei este importat.

Rusia a continuat să fie principalul furnizor de petrol al Indiei în iulie, urmată de Irak și Arabia Saudită.

Importul de petrol ruses ar putea scădea

Cu toate acestea, este posibil ca importul de petrol rusesc de către India să scadă și mai mult în august și septembrie. Acest lucru se va întâmpla deoarece rafinăriile plănuiesc lucrări de întreținere la uzinele lor.

Importul va scădea și din cauza prețul țițeiului rusesc. El depășește plafonul de 60 de dolari pe baril impus de Uniunea Europeană și de economiile G7.

India
SURSA FOTO: Reuters

În ciuda reducerii importurilor din Arabia Saudită, ponderea petrolului OPEC în dieta de țiței a Indiei din iulie a crescut la cel mai ridicat nivel din martie, datorită consumului mai mare de petrol din Irak, Emiratele Arabe Unite și Nigeria, potrivit datelor.

În perioada aprilie-iulie, primele patru luni ale acestui an fiscal, ponderea procentuală a OPEC în importurile Indiei s-a menținut la cel mai scăzut nivel din ultimii 22 de ani cel puțin, scrie Reuters.