SUSPICIUNI: Indienii, cobaii companiilor farmaceutice mondiale

Curtea Supremă din India a condamnat industria farmaceutică la nivel mondial pentru faptul că se foloseşte de indieni ca de nişte "cobai" în experimentarea produselor sale, relatează The Age.

În acelaşi timp, instanţa a restricţionat studiile clinice ale preparatelor medicale la nivel naţional, după ce s-a demonstrat că noi medicamente experimentale au fost testate pe oameni, inclusiv copii şi persoane cu handicap, fără ştirea sau consimţământul acestora.

De acum înainte, conform deciziei Curţii, ministrul sănătăţii va supraveghea personal studiile clinice ale preparatelor farmacologice, în locul Agenţiei naţionale de control a medicamentelor, căreia i-a fost retrasă această atribuţie. Mai mult, Agenţia a fost acuzată că prin lipsa de măsuri ferme le-a permis companiilor transnaţionale să-şi extindă studiile clinice ilegale pe întreg teritoriul ţării.

"Este regretabil faptul că analfabeţii şi copiii din India sunt folosiţi drept cobai de companiile farmaceutice multinaţionale pentru studii clinice necontrolate, care fac ravagii în ţară", a afirmat un reprezentant al Curţii, R.M.Lodha.

Date exacte referitoare la numărul medicamentelor testate în India nu există, dar organismele din domeniul sănătăţii estimează între 350.000 şi două milioane de persoane implicate în aceste experimente. Respectivele teste au fost efectuate cu sprijin financiar din partea Australiei.

Familiile celor care şi-au pierdut viaţa în timpul acestor teste nu au primit niciun fel de despăgubiri, în schimb, medicii, care au colaborat cu companiile farmaceutice, au încasat recompense generoase.

În 2011, potrivit The Age, au murit un număr necunoscut de persoane în cursul experimentelor efectuate de giganţii farmaceutici Novartis, Quintiles, Pfizer, Bayer, Bristol Mayer Squibb şi MSD Pharmaceutical.