Cifrele oficiale arată că pe ansamblul exerciţiului fiscal 2011-2012, India a înregistrat o creştere a Produsului Intern Brut de 6,5%, mai puţin decât estimările guvernamentale care mizau pe o creştere de 6,9% şi semnificativ mai puţin faţă de creşterea de 8,4% înregistrată în exerciţiul fiscal precedent.

Moneda indiană şi indicele bursier Senex au scăzut imediat după publicarea acestor cifre, scrie Agerpres.

"India riscă să înregistreze o perioadă de încetinire economică prelungită dacă nu adoptă rapid reforme, în special având în vedere că spaţiul de manevră pentru reducerea dobânzilor este unul limitat", a declarat economistul şef de la Yes Bank Ltd., Shubhada Rao.

În condiţiile în care economia se confruntă cu multiple probleme macroeconomice, Banca centrală a Indiei este supusă la presiuni atât pentru ţine sub control inflaţia, cât şi pentru a reduce dobânda de referinţă pentru a stimula economia.

Luna trecută agenţia de evaluare Standard & Poor’s a coborât perspectiva de rating a Indiei la "negativă", avertizând că calificativul investment grade este în pericol.

De asemenea, recent economiştii de la Goldman Sachs şi Merrill Lynch şi-au revizuit şi ei în jos estimările privind creşterea PIB-ului Indiei în exerciţiul fiscal curent până la 6,6%, respectiv 6,5%, de la 7,2% , respectiv 6,8%, anterior.