După ce, la începutul anului trecut, acţiunile indiene au atins un nou curs-record, au intrat în trendul descendent global. Indexul BSE-30 a pierdut aproximativ 60% din maxime. Care sunt perspectivele?
Spre deosebire de multe alte ţări, creşterea economică se preconizează a fi pozitivă, la o valoare de 4-5% pentru acest an. Comparativ cu alte ţări emergente sau dezvoltate, India este mult mai puţin dependentă de export, aşa încât o recesiune economică mondială mai pronunţată va avea aici un impact relativ scăzut. Fără îndoială, şomajul va creşte, la fel ca şi deficitul bugetar. Pe de altă parte, efectele pozitive se datorează în special scăderii preţului petrolului, cu impact atât asupra companiilor indiene, a consumatorilor, cât şi a bugetului statului şi a preţului mai mic al îngrăşămintelor chimice, fapt care revigorează agricultura. Inflaţia a scăzut semnificativ, oferind băncii centrale suficient spaţiu de manevră pentru reducerea dobânzii de referinţă.
Componentele economice principale rămân consumul intern şi sectorul agricol. Dacă în ceea ce priveşte agricultura, puternic dependentă de muson, este greu de făcut o previziune, consumul ar trebui să rămână robust. Sectorul bancar indian este şi el puternic. Aici nu s-au înregistrat excese în domeniul imobiliar, ca în Statele Unite sau Marea Britanie, iar aşa-numitele „active toxice“ sunt inexistente în bilanţurile băncilor indiene.
Resurse limitate şi alegeri parlamentare
Bursa indiană a suferit retrageri masive de capital. Afluxurile de capital din ultimii patru ani au fost, practic, retrase în ultimele 14 luni. În ceea ce priveşte randamentele corporatiste preconizate, acţiunile indiene se află în prezent la cel mai scăzut nivel înregistrat în ultimii 20 de ani. Totuşi, numai în următoarele luni se va putea spune care va fi de fapt nivelul acestor aşteptări. În plus, în aprilie-mai au loc alegeri parlamentare. Până atunci nu se aşteaptă măsuri economice majore importante din partea guvernului, aceasta pe fondul unor decizii defensive din partea investitorilor. Este, de asemenea, evident faptul că guvernul indian, spre deosebire de cel chinez, nu dispune de resurse financiare să contracareze recesiunea economică printr-un pachet financiar de sprijin. Pe termen lung, Raiffeisen Capital Management are o atitudine optimistă faţă de India, considerând nivelul actual al cursurilor ca fiind atractiv.
«Comparativ cu alte ţări emergente sau dezvoltate, India este mult mai puţin dependentă de export, aşa încât recesiunea globală va avea un impact scăzut.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena
5% este creşterea economică estimată a Indiei în acest an, prognoza optimistă fiind generată de dependenţa redusă faţă de exporturi