Decizie drastică luată în India. Guvernul a decis să interzică la finalul acestei săptămâni mai multe tipuri de obiecte de plastic de unică folosință.

În ceea ce privește motivul invocat de Executiv, măsura face parte dintr-un pachet mai amplu care are ca scop lupta împotriva deșeurilor care afectează râurile și totodată otrăvesc fauna și flora la nivel național.

Pe de altă parte, experții trag un semnal de alarmă cu privire la efectele deciziei luate de Guvern. Aceștia susțin că producătorii sunt nepregătiți pentru o astfel de măsură, iar consumatorii sunt reticenți în a plăti mai mult, notează AFP.

India generează patru milioane de tone de plastic anual

Trebuie menționat faptul că, potrivit datelor centralizate, anual, India generează în jur de patru milioane de tone de plastic. Specialiștii susțin că o treime nu este reciclată și ajunge prin diferite căi în navigabile, dar și în gropi de gunoi.

În mod regulat, astfel de deșeuri iau foc și agravează poluarea atmosferică, lucru care generează îngrijorări din ce în ce mai mari. Specialiștii mai susțin că aproape jumătate din deșeurile nereciclate sunt cele care provin din obiecte de unică folosință, iar acesta este și motivul principal pentru care Guvernul a fost nevoit să ia o măsură drastică în acest sens.

În ceea ce privește produsele vizate de noua regulă, conform deciziei luate de Guvern, măsura vizează producția, importul, dar şi vânzarea unor obiecte precum paiele pentru băuturi, paharele de plastic, precum şi ambalajele pachetelor de ţigări.

Produsele de plastic care vor fi interzise

Referitor la produsele precum pungile de plastic, acestea sunt deocamdată exceptate de noua regulă. Trebuie menționat faptul că nu este pentru prima oară când India ia astfel de măsuri.

În 2018, premierul Narendra Modi a introdus o primă interdicție care viza produsele de plastic, iar autoritățile promiteau atunci că regulile vor fi înăsprite, în funcție de evoluția situației.

Odată cu intrarea în vigoare a noii interdicții, inspectorii au fost deja detașați în cursul zilei de vineri și verifică dacă furnizorii şi distribuitorii nu încalcă interdicţia.

Cei care încalcă legea riscă să primească amenzi de până la 100.000 de rupii, adică echivalentul a 1.209 euro și de asemenea, riscă și pedepse de până la cinci ani de închisoare.