Ministrul indian de Finanţe, Nirmala Sitharaman, a anunţat marţi că banca centrală va introduce în următorul an financiar o monedă digitală care va utiliza blockchain şi alte tehnologii, relatează Reuters.

„Introducerea unei monede digitale bancare centrale (CBDC) va sprijini economia digitală, va duce un sistem de management valutar mai eficient şi mai ieftin”, a declarat Sitharaman la prezentarea bugetului Indiei.

Banca Centrală a Indiei şi-a exprimat „îndoieli serioase” privind criptomonedele private, avertizând că ar putea provoca instabilitate financiară.

Impozit de 30% pentru veniturile provenite din active digitale

De asemenea, Guvernul indian a decis să taxeze cu 30% veniturile provenite din active digitale, dar pierderile din vânzarea activelor digitale nu pot fi compensate cu alte venituri, a informat Sitharaman.

Conform estimărilor, există în India 15 – 20 milioane de investitori cripto, deţinere totale de active cripto fiind de aproximativ 400 miliarde rupii (5,37 miliarde de dolari). Nu există date oficiale disponibile privind piaţa cripto din India.

Susținătorii monedelor digitale au sperat că instituirea unui cadru fiscal formal ar putea măcar scuti industria cripto de unele dintre măsurile mai dure pe care guvernul le luase în considerare.

Impozitul de 30% pe veniturile din activele digitale virtuale, deși este ridicat, este un pas pozitiv, deoarece legitimează criptomonede și sugerează un sentiment optimist față de acceptarea criptomonedelor și a NFT-urilor”, a declarat Avinash Shekhar, directorul executiv al ZebPay, o bursă de criptomonede.

Oamenii ar putea ajunge să plătească mai mult de 30%

Consultanții fiscali au considerat că indivizii ar putea ajunge să plătească mai mult de 30% din profiturile lor cripto în taxe.

„Dacă ați obținut un profit de 100 de rupii, atunci incluzând categoria de impozitare de 30%, plus suprataxa, valoarea totală a impozitelor va fi de aproximativ 42 de rupii”, a declarat pentru Reuters, Amit Maheshwari, partener la AKM Global, o firmă de consultanță și impozitare.

În ultimele luni, autorităţile de la New Delhi şi-au exprimat preocuparea pentru introducerea unor reglementări mai dure privind monedele digitale.

Cele mai mari bănci centrale din lume, inclusiv Banca Centrală Europeană, analizează modul în care propriile lor monede digitale pot juca un rol în simplificarea plăţilor interne şi externe.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC) vor permite celor care le deţin să facă plăţi prin internet, posibil chiar offline, concurând cu actualele metode de plată electronice, cum ar fi portofelele digitale, băncile online sau criptomonedele.

Monedele digitale bancare centrale (CBDC), care încă trec prin băncile comerciale, vor reprezenta o garanţie din partea băncii centrale, oferind siguranţă utlizatorilor deoarece nu vor fi afectate de situaţia financiară a băncilor sau a furnizorilor de servicii de plăţi.