Pe măsură ce China își consolidează prezența în Asia de Sud, India trebuie să își recalibreze politicile naționale și regionale. China și-a extins, mai mult în surdină, acoperirea teritorială în întreaga Asie de Sud, pentru a-și maximiza puterea și a reduce rolul Indiei în regiune, scrie AsiaTimes.
Mai mult, în condițiile în care India e devastată de pandemie, preocuparea de a controla boala a oferit Chinei o șansă uriașă de a modifica arhitectura geopolitică a regiunii. Discret, dar eficient. De aceea, New Delhi trebuie să își recalibreze politicile naționale și regionale din Asia de Sud.
Contre între India şi China
În aprilie 2020, secretarul Partidului Comunist Chinez a vizitat noul sat Gyalaphug, înființat de China pe teritoriul Bhutanului. El le-a spus rezidenților tibetani să „arboreze steagul roșu cu cinci stele”. Filmată și difuzată pe canalele de televiziune locale, vizita a lăsat impresia că această construcție a satului e o activitate normală în interiorul granițelor recunoscute ale Chinei.
Cert este că Beijingul a plasat coloniști, personal de securitate și infrastructură militară pe un teritoriu recunoscut la nivel internațional ca aparținînd Bhutanului.
Construcția unilaterală a drumurilor, așezărilor și clădirilor pe teritoriul Bhutanului contrazice acordul de pace din 1998 semnat de cele două țări. Acordul promitea „menținerea păcii și a liniștii în zonele de frontieră Bhutan-China”.
Acordul prevedea și că „RPC respectă pe deplin integritatea teritorială și independența Bhutanului”.
Beijingul nu are nevoie de terenurile pe care se instalează
Ceea ce face lucrurile și mai complicate pentru Bhutan este că zona în care se află satul Gyalaphug nu e un teritoriu obișnuit. El se află într-o zonă cu o semnificație religioasă extraordinară pentru oamenii din Bhutan. Această zonă este cunoscută în mod tradițional ca Beyul Khenpajong, fiind una dintre cele mai sacre locații din Bhutan.
De fapt, se speculează că Beijingul nu are nevoie de terenurile pe care se instalează în Bhutan. Și că, de fapt, își propune să constrângă guvernul butanez să predea teritoriul din alte părți ale țării pentru a oferi Chinei un avantaj strategic împotriva Indiei.
Asta demonstrează în mod clar și intenția Armatei Populare de Eliberare de a-și consolida pozițiile pe teritoriul disputat între China și India. PLA a transformat de altfel structurile temporare, depozitele de muniție și heliporturile pe care le-a construit anul trecut în poziții permanente.
Aceste acțiuni au sporit convingerea Indiei că armata indiană s-a retras prea devreme. În plus, ceea ce se dorea a fi un pas crucial către o dezangajare mai largă, pare acum destul de discutabil, având în vedere expansiunea continuă a Chinei.
India trebuie să-și dea seama că, pentru a menține statu-quo-ul în Asia de Sud, va trebui să facă trei lucruri: să se angajeze proactiv cu vecinii săi, să sporească descurajarea de-a lungul ALC (linia de demarcație care separă teritoriul controlat de India de cel controlat de China în disputa de frontieră) și să continue comunicarea cu Beijingul.
Promovarea unui nivel puternic de descurajare va permite Indiei să își mențină și să-și asigure poziția de-a lungul ALC și va reduce riscul izbucnirii unui conflict de intensitate ridicată, subliniază AsiaTimes.