Transformarea economică a Indiei prinde viteză. Producătorii mondiali privesc dincolo de China, prim-ministrul Narendra Modi profitând din plin de acest moment.
Guvernul indian va cheltui aproape 20% din buget în acest an fiscal pe investiții de capital, cea mai mare sumă din ultimul deceniu, arată o analiză publicată de site-ul Moneycontrol.
Modi poate susține acum că India, care va depăși în acest an China, devenind cea mai populată țară din lume, își poate atinge, în sfârșit, potențialul economic. Pentru a ajunge acolo, va trebui să se lupte cu dezavantaje precum rămășițele birocrației și ale corupției, care au încetinit ascensiunea Indiei și inegalitatea puternică care definește democrația unui stat care numără 1,4 miliarde de oameni. „India este în pragul unei schimbări uriașe”, spune Nandan Nilekani, fondatorul Infosys Ltd., una dintre cele mai mari companii de servicii tehnologice din țară. India și-a creat rapid capacitatea de a susține zeci de mii de startup-uri și miliarde de smartphone-uri, menționează el.
Rivalitatea SUA-China oferă Indiei un mare avantaj
Rivalitatea SUA-China oferă Indiei un mare avantaj. India și Vietnam vor fi marii beneficiari ai acestei rivalități, pe măsură ce companiile se îndreaptă spre cele două țări. Cei trei furnizori- cheie din Taiwan ai Apple au obținut stimulente de la guvernul lui Modi, pentru a stimula producția și exporturile de smartphone-uri. Livrările s-au dublat cu peste 2,5 miliarde de dolari din aprilie până în decembrie. Pe măsură state puternice precum China și Germania se confruntă cu încetinirea creșterii, se caută o altă națiune capabilă să propulseze economia globală. Morgan Stanley prezice că India va conduce la o cincime din expansiunea mondială în acest deceniu, poziționând țara drept una dintre cele trei care pot genera o creștere anuală a producției, de peste 400 de miliarde de dolari. Aspirațiile economice ale lui Modi nu sunt noi.
Campania sa „Make in India” a început încă don 2014, încercând să imite China și tigrii Asiei de Est, de la Singapore până la Coreea de Sud și Taiwan, care au urcat în topul economiilor bogate, umplând fabricile cu muncitori care făceau produse pe care le oamenii din toată lumea le cumpără. Creșterea producției, la 25% din PIB, o măsură- cheie pentru program, s-a dovedit evazivă. Procentul a crescut la 17,4% în 2020, comparativ cu 15,3% în 2000, potrivit datelor McKinsey. Sectorul fabricilor din Vietnam și-a dublat ponderea din PIB în aceeași perioadă.
India visează la dominarea lumii
În calitate de președinte al G20, în acest an, India se simte impulsionată. O strategie externă, construită pe mai multe alianțe și pe propriile interese, a împins India să crească achizițiile de petrol rusesc de aproape 3 de ori, ignorând presiunile Washingtonului. Într-o lume multipolară, îmbrățișarea, de către India, a unei căi de mijloc, i-a întărit imaginea de țară „cu care toată lumea este interesată să aibă o relație bună”, a declarat Kenneth Juster, fost ambasador al SUA în India. Într-un discurs susținut anul trecut, la celebrarea a 75 de ani de la independența Indiei, Modi a îndemnat țara să nu se mulțumească cu nimic mai puțin decât cu „dominarea lumii”.
Bloomberg Economics se așteaptă ca venitul pe cap de locuitor din India să crească chiar și față de cel al unor țări dezvoltate. Creșterea potențială a PIB-ului va atinge, treptat, aproximativ 8,5% la începutul deceniului viitor, impulsionată de reducerile de impozite pe profit, stimulentele pentru producători și privatizarea activelor publice, potrivit BE. Centrul pentru Economie și Cercetare în Afaceri estimează că India va deveni o economie de 10 trilioane de dolari până în 2035.
Creșterea inegalității
Populația Indiei era de 1,417 miliarde la sfârșitul anului trecut, potrivit World Population Review, cu aproximativ 5 milioane mai mult decât a raportat China. ONU se așteaptă ca India să devină cea mai populată țară din lume în cursul acestui an. Jumătate dintre cetățenii Indiei au vârsta sub 30 de ani, în timp ce cetățenii Chinei îmbătrânesc rapid, iar populația a scăzut dramatic în 2022, pentru prima dată după Marea Foamete din anii 1960.
Construirea viitorului Indiei
Chiar și cu unele obstacole, optimismul pare să definească acum elita de afaceri din India. Antreprenorii sunt dornici să valorifice o toleranță mai mare față de asumarea riscurilor, cheltuieli mai mari ale consumatorilor și un ecosistem puternic pentru startup-urile digitale. Falguni Nayar, fost bancher susține că industria a beneficiat de schimbări mari, precum relaxarea taxelor pe produsele premium.
„Înainte să ne dăm seama, vom ajunge a treia cea mai mare economie din lume”, a declarat ea.
Între timp, popularitatea lui Modi rămâne una foarte mare, oferindu-i o platformă perfectă pentru a pune în aplicare schimbarea. Sondajele arată că, în mod constant, cota de aprobare a premierului indian este de peste 70%.