Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România a înregistrat o ușoară scădere în luna iulie, cu 0,2 puncte, ajungând la valoarea de 52 de puncte.
În cadrul sondajului realizat de asociație, aproape jumătate dintre analiștii chestionați (47%) au anticipat o reducere a ratei inflației în următoarele 12 luni, estimând o valoare de 4,43% până în iulie 2025.
CFA România: Principalele riscuri și perspective economice
Adrian Codîrlaşu, vicepreședinte al Asociației CFA România, a subliniat că principala amenințare la adresa stabilității financiare a României rămâne politica fiscală.
Deficitul bugetar, conform participanților la sondaj, este estimat să depășească 7% din PIB în anul curent. Această prognoză negativă vine însoțită de o ușoară reducere a așteptărilor privind creșterea economică, care este estimată la doar 2,5% pentru 2024.
Inflație și cursul de schimb euro/leu
Pentru următoarele 12 luni, inflația este prognozată să scadă la 4,43%, conform mediei estimărilor participanților. Aproximativ 47% dintre analiști consideră că inflația va scădea, în timp ce 41% anticipează o stabilitate a acesteia.
În ceea ce privește cursul de schimb euro/leu, majoritatea analiștilor (82%) anticipează o depreciere a leului. Valoarea medie prognozată pentru cursul de schimb în următoarele 6 luni este de 5,0258 lei pentru un euro, iar pentru următoarele 12 luni, valoarea estimată crește la 5,1062 lei pentru un euro, mai transmite CFA România.
Deficitul bugetar și datoria publică
Deficitul bugetului de stat pentru anul 2024 este prognozat să crească la o medie de 7,1% din PIB, o creștere față de prognozele anterioare.
În același timp, datoria publică este anticipată să urce la 54% din PIB în următoarele 12 luni, ceea ce reflectă o continuă presiune asupra finanțelor publice ale României.
Piața imobiliară
În ceea ce privește evoluția prețurilor proprietăților rezidențiale din orașe, 59% dintre analiști anticipează o stagnare a prețurilor în următoarele 12 luni, în timp ce 29% prevăd o scădere. Referitor la evaluarea prețurilor actuale, 41% dintre participanți le consideră corect evaluate, în timp ce 59% consideră că acestea sunt supraevaluate.
Sondajul realizat de Asociația CFA România este efectuat lunar și are ca scop cuantificarea așteptărilor analiștilor financiari privind activitatea economică a României pe un orizont de timp de un an.
Acesta reprezintă un important indicator al încrederii în economia românească și oferă o imagine asupra tendințelor și riscurilor percepute de profesioniștii din sectorul financiar.