Noua lege instituie obligaţia administratorilor drumurilor de a amplasa sub indicatoarele de intrare în localităţile aflate în zonele de risc de roaming involuntar a unor panouri conţinând mesaje de atenţionare cu privire la riscul menţionat.
ANCOM va face măsurători, cel puţin o dată la trei ani, în zona de graniţă
Potrivit actului normativ, ANCOM publică cel puţin o dată la trei ani, pe baza măsurătorilor sau simulărilor de acoperire, lista unităţilor administrativ-teritoriale aflate în zona de graniţă în care există riscul pentru utilizatorii finali de a intra în roaming involuntar din ţările vecine.
Astfel, în termen de 60 de zile de la data publicării listei, ANCOM are obligaţia să informeze toate autorităţile administraţiei publice locale ale căror unităţi administrativ-teritoriale se regăsesc pe listă, precum şi consiliile judeţene în care se regăsesc unităţile administrativ-teritoriale respective, în calitate de administratori ai drumurilor judeţene, precum şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, în calitate de administrator al drumurilor naţionale, cu privire la publicarea listei în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine.
Conform legii, la intrările în unităţile administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista publicată de ANCOM se vor amplasa indicatoare cu rolul de a atenţiona utilizatorii că urmează să tranziteze o localitate în care există risc de roaming involuntar din ţările vecine.
Instalarea de indicatoare este obligatorie
Administratorii drumurilor care se regăsesc pe raza unităţilor administrativ-teritoriale indicate în listă au obligaţia ca, în cel mult şase luni de la data publicării de către ANCOM a listei să instaleze sub indicatorul de intrare în unitatea administrativ-teritorială în care a fost identificat riscul de roaming involuntar, un indicator pe fiecare sens de mers, amplasat într-un loc cu vizibilitate pentru toţi participanţii la trafic, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, care să conţină în mod obligatoriu textul: „ATENŢIE! RISC DE ROAMING INVOLUNTAR”.
„Indicatoarele vor respecta dimensiunile, condiţiile tehnice şi descrierile prevăzute de standardele române de semnalizare rutieră în vigoare, similare cu cele ale indicatoarelor de localizare pentru intrarea sau ieşirea din localitate.
Textul va fi scris cu majuscule, după cum urmează: cuvântul „ATENŢIE!” va fi scris cu roşu, iar „RISC DE ROAMING INVOLUNTAR” va fi scris cu negru”, mai stabileşte actul normativ, care cuprinde şi sancţiuni în cazul nerespectării acestor prevederi.
Preşedintele a promulgat vineri şi legea privind aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 18/2023 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 47/2022 privind ajustarea preţurilor contractelor de achiziţie publică/contractelor sectoriale/contractelor de concesiune/acordurilor-cadru.