Cumpărătorii interesaţi de achiziţia de apartamente vechi nu au căzut în capcana proprietarilor care au avut luna trecută un puseu de creştere a preţurilor. În aprilie, preţul locuinţelor vechi a reintrat pe trendul descendent, cu mici excepţii unde acestea se menţin la nivelul din martie.
„Punerea în aplicare a programului «Prima Casă 2» nu a determinat o creştere categorică a numărului tranzacţiilor. Cu alte cuvinte, ceea ce era de aşteptat s-a produs: cumpărătorii nu au validat preţurile în creştere afişate în ultimul timp, iar consecinţa firească a acestui fapt o reprezintă revenirea pe panta descendentă. Pentru moment, cei care au reacţionat au fost cu precădere dezvoltatorii, însă reacţia lor va influenţa cu siguranţă şi preţul apartamentelor vechi », a declarat Adrian Erimescu, directorul general al imobiliare.ro.
Valoarea indicelui imobiliare.ro, pentru categoria de apartamente vechi din Bucureşti, aferentă lunii aprilie a rămas la 1.241 euro/mp de suprafaţă utilă. Totuşi, apartamentele cu o cameră s-au scumpit cu 1%, în timp ce apartamentele cu trei şi patru camere s-au ieftinit cu 0,9%. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare diferenţă, 10,1%, este înregistrată de apartamentele cu patru camere.
În Braşov apartamentele mici s-au ieftinit
În ultima lună, în Braşov, apartamentele vechi de mici dimensiuni s-au ieftinit, în timp ce apartamentele mari cu trei şi patru camere s-au scumpit uşor. Surprinzătoare este evoluţia apartamentelor cu o cameră care s-au ieftinit cu 4% în luna aprilie. Cu un preţ de strigare de 830 euro/mp util, considerabil mai ieftine decât celelalte tipuri de apartamente, apartamentele cu patru camere din Braşov au şansele să devină interesante pentru cumpărători. Totuşi, cererea se îndreaptă în continuare spre apartamentele cu două camere care îşi menţin cel mai ridicat preţ pe metru pătrat util.
Clujenii ridică ştacheta
Preţul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite înainte de 1990 a ajuns la 1.072 euro/mp util, în creştere cu 2,4% faţă de luna precedentă. În aprilie, cea mai mare variaţie de preţ este întâlnită în cazul apartamentelor vechi cu o cameră: 3,7%. Creşteri de preţuri se constată şi în cazul apartamentelor cu două şi trei camere: 2,6%, respectiv 2,2%. Deşi diferenţele faţă de vârful pieţei imobiliare sunt semnificative, faţă de aceeaşi lună a anului trecut, preţurile de strigare actuale pentru apartamentele vechi sunt cu până la 6,1% mai mari.
Apartamentele din Constanţa, mai ieftine cu 14% decât anul trecut
Preţul mediu de strigare al apartamentelor din blocurile vechi din Constanţa a scăzut cu 0,1% în luna aprilie, până la 1.030 euro/mp de suprafaţă utilă. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, diferenţa este de peste 14%. Dacă apartamentele vechi cu două şi trei camere s-au ieftinit cu 1,1%, respectiv 0,2%, apartamentele cu o cameră au înregistrat o creştere de 2,4%. Faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenţă de preţ se înregistrează în cazul apartamentelor cu două camere, 15,4%. În ultimele 12 luni, apartamentele cu o cameră s-au ieftinit cu 13,7%, iar cele cu trei camere cu 12,9%.
Preţurile din Iaşi au rămas constante
Preţul mediu al apartamentelor construite înainte de 1990 a rămas constant la valoarea de 913 euro/mp util. Unele categorii de apartamente vechi chiar s-au scumpit în acest interval. Preţul apartamentelor cu o cameră a crescut cu 2,2% până la 973 euro/mp util, iar cel al apartamentelor cu trei camere cu 0,3% până la 903 euro/mp. Apartamentele vechi cu două camere au înregistrat o scădere de 0,4%, până la 914 euro/mp util.
Timişoara, minim de preţ de la începutul crizei
În aprilie, preţul cerut de agenţiile imobiliare şi proprietari pentru un metru pătrat de suprafaţă utilă la apartamentele vechi a ajuns la 941 euro, cu 1,2% mai puţin decât în luna precedentă, aceasta fiind totodată şi cea mai mică valoare înregistrată pentru această categorie imobiliară de la începutul crizei imobiliare. Apartamentele cu una şi trei camere au înregistrat scăderi de 1,1%, respectiv 2,1% în ultimele 30 de zile. Pe de altă parte, preţul apartamentelor cu două camere a scăzut cu 0,3%, iar cel al apartamentelor cu patru camere a rămas constant.