Bursa de Valori Bucuresti a avut in 2002 cel mai bun an de la redeschiderea sa in noiembrie 1995. Dupa cum a inceput, 2003 se anunta a fi, de asemenea, un an bun pentru plasamente in actiuni. In mod logic interesul pentru evolutia pietei bursiere din Romania este in crestere. In acest context, revista Capital a lansat la inceputul acestui an propriul sau indice bursier, care se doreste a fi o oglinda a evolutiei generale a Bursei.Cand spui Bursa de Valori subintelegi, de fapt, doar cateva din ce
Bursa de Valori Bucuresti a avut in 2002 cel mai bun an de la redeschiderea sa in noiembrie 1995. Dupa cum a inceput, 2003 se anunta a fi, de asemenea, un an bun pentru plasamente in actiuni. In mod logic interesul pentru evolutia pietei bursiere din Romania este in crestere. In acest context, revista Capital a lansat la inceputul acestui an propriul sau indice bursier, care se doreste a fi o oglinda a evolutiei generale a Bursei.
Cand spui Bursa de Valori subintelegi, de fapt, doar cateva din cele 65 de companii listate pe principala piata de actiuni din Romania. Pentru cele mai multe dintre acestea zilele in care valoarea tranzactiilor atinge 100 de milioane de lei sunt mai rare decat sarbatorile legale. Cu adevarat reprezentative pentru tendinta pietei bursiere sunt 10 – 15 companii. Cele mai lichide 15 actiuni (dupa tranzactiile inregistrate in 2002) constituie baza de calcul a indicelui Capital 15. Data de referinta in raport cu care se calculeaza valoarea sa zilnica este 19 decembrie 2002, ultima zi de tranzactionare din anul trecut, iar valoarea de plecare (valabila pentru 19 decembrie) este de 100 de puncte.
Cum se calculeaza indicele Capital 15
Valoarea zilnica a indicelui este data de suma variatiilor preturilor la inchidere (fata de data de referinta) ale celor 15 actiuni, variatii ponderate cu contributia fiecarui titlu la valoarea insumata a tranzactiilor inregistrate de cele 15. Descrisa in cuvinte, formula de calcul pare mult mai complicata decat este in realitate. Simplificand, putem spune ca indicele Capital reflecta oscilatia preturilor la bursa cu atat mai puternic cu cat aceasta oscilatie s-a bazat pe tranzactii de mai mare valoare. Metoda de calcul pe care am adoptat-o elimina distorsiunile introduse de variatiile mari de pret aparute pe fondul unor tranzactii nesemnificative ca valoare.
Deseori, preturile actiunilor cu lichiditate scazuta au fost influentate puternic prin tranzactii simbolice, in valoare de cel mult zece milioane de lei. Cu echivalentul a numai doua – trei sute de euro oricine poate ridica sau cobori cu 10, 15 sau chiar 25% pretul oricareia din cele 40 – 50 de actiuni putin interesante pentru jucatorii la bursa. Daca aceste variatii de pret ar conta in calculul unui indice la fel de mult ca si cele consemnate pentru actiunile lichide, imaginea reflectata de acel indice ar arata orice altceva in afara de tendinta reala a pietei si ar pacali un investitor mai putin avizat.
In prima saptamana bursiera a acestui an tendinta generala a preturilor actiunilor a fost crescatoare. Prin prisma indicelui Capital, cresterea din perioada 6 – 10 ianuarie s-a ridicat la 7,6%. Cele 15 titluri din portofoliul indicelui Capital au contribuit, in fiecare zi, cu cel putin 90% la valoarea totala a tranzactiilor, astfel ca tendinta exprimata de aceste actiuni poate fi considerata relevanta pentru piata bursiera.
Petrom a influentat cel mai mult indicele
Cele mai puternice influente asupra indicelui le-au avut actiunile emise de SNP Petrom, Banca Transilvania si de cele cinci societati de investitii financiare, datorita atat valorilor constant mari ale tranzactiilor zilnice, cat si cresterilor semnificative ale preturilor. De asemenea, actiunile Banca Romana pentru Dezvoltare au avut o influenta importanta asupra indicelui, insa in principal datorita cresterii pretului, intrucat valoarea tranzactiilor nu a depasit decat in doua zile un miliard de lei, suma altfel destul de mica in comparatie cu media obisnuita inregistrata de operatiunile cu aceste titluri. In final trebuie facuta o precizare. Actiunile Arctic s-au situat, in 2002, intre primele 15 din punct de vedere al valorii tranzactiilor. Cu toate acestea, Arctic nu intra in componenta indicelui Capital intrucat urmeaza ca actiunile sale sa fie delistate dupa incheierea ofertei publice de preluare pe care actionarul majoritar, Ardutch, este obligat sa o lanseze in acest an.
Actiunile din componenta indicelui Capital 15
Compania Simbol
Antibiotice ATB
Azomures AZO
BRD BRD
SNP Petrom SNP
Terapia TER
SIF Banat-Crisana SIF1
SIF Moldova SIF2
SIF Transilvania SIF3
SIF Muntenia SIF4
SIF Oltenia SIF5
Amonil AMO
Impact IMP
Oil Terminal OIL
Sicomed SCD