"O particularitate a acestei perioade este aceea că, deşi apartamentele au cunoscut o scădere continuă de la începutul perioadei de criză, variaţia puternică euro/leu din ultima perioadă a facut însa ca în majoritatea cazurilor, pentru românul plătit în moneda naţională, apartamentele sa fie de fapt mai scumpe comparativ cu semestrul trecut şi cu aceeaşi perioadă a anului trecut" a declarat Adrian Crivii, preşedintele companiei de evaluare Darian.

O particularitate a pieţei rezidenţiale rămâne apropierea valorilor înregistrate în municipiul Cluj- Napoca de cele din Bucureşti în ceea ce priveşte preţul mediu la care s-au tranzacţionat apartamentele vechi. Astfel, în primul semestru din acest an, preţul mediu de vânzare a apartamentelor vechi a fost în Cluj de 965 euro/mp, iar în Bucureşti de 968 euro/mp. În Bucureşti, preţul mediu unitar al apartamentelor vechi a fost în scădere cu aproximativ 2% faţă de semestrul doi din 2011 şi cu aproximativ 4% mai mic faţă de primul semestru din 2011.

Capitala rămâne cu cele mai mari preţuri la nivel naţional şi la apartamentele noi: 1.157 euro/mp în semestrul întâi din 2012, urmată de Cluj-Napoca cu 986 euro/mp şi Iaşi, cu 949 euro/mp.

Cum se calculează Indicele Darian

Indicele surpinde variaţia preţurilor de tranzaţionare între semestrul întâi din 2012, semestru doi din 2011 şi primul semestru din 2011, pentru apartamentele situate în blocuri de apartamente, având ca punct de pornire tranzacţiile din baza de date Darian, care conţine 20.000 de trazacţii la nivelul întregii ţări. La calculul acestui indice s-au eliminat tranzacţiile efectuate la preţuri extreme folosind formula de calcul a abaterii medie pătratică.

  • Indice "DARIAN N" – calculat la nivel naţional (27 oraşe)
  • Indice "DARIAN B" – calculat la nivelul Municipiului Bucureşti
  • Indice "DARIAN P" – calculat la nivelul celor mai importanţi 15 poli de dezvoltare aleşi în funcţie de numărul de locuitori (peste 150.000) şi de nivelul dezvoltare ale pieţei imobiliare (Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara, Constanţa, Iaşi, Braşov, Galaţi, Ploieşti, Piteşti Bacău, Arad, Oradea, Sibiu, Craiova şi Târgu-Mureş);
  • Indice "DARIAN m" – calculat la nivelul oraşelor mai mici, cu mai puţin de 150.000 de locuitori şi cu nivel de dezvoltare mai redus decât ale oraşelor considerate pricipalii poli de dezvoltare (Alba Iulia, Deva, Satu Mare, Baia Mare, Bistriţa, Miercurea Ciuc, Reşiţa, Drobeta Turnu Severin, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Buzău, Suceava).

Evoluţia preţurilor la apartamente vechi



Evoluţia preţurilor la apartamente noi