Indicele FTSE 100 al Marii Britanii a atins vineri un maxim al ultimilor trei ani. A închis în creștere cu 0,9%

Simultan, creșterea mai lentă decât estimările a numărului de locuri de muncă din SUA a alimentat speranțele că cea mai mare economie a lumii ar putea fi mai puțin agresivă în ceea ce privește creșterea ratelor dobânzilor.

Indicele FTSE 100, axat pe exporturi, a închis în creștere cu 0,9%, în timp ce indicele FTSE 250, axat pe piața internă, a încheiat în creștere cu 0,2% până la ora 1645 GMT, notează reuters.com

Companiile din minerit și firmele energetice au crescut între 1,5% și 3,4%

Companiile din minerit și firmele energetice au crescut între 1,5% și 3,4%, urmărind prețurile optimiste la cupru, aur și țiței, notează sursa menționată.

Între timp, piețele globale au fost mai ferme după ce inflația salarială a dat semne de răcire în cea mai mare economie a lumii, sporind speranțele că Rezerva Federală nu va menține ratele mai ridicate, evitând astfel o recesiune profundă.

Creșterea ratelor dobânzilor la nivel global a cântărit anul trecut asupra sentimentului de risc, investitorii fiind îngrijorați de o recesiune. Chiar și așa, indicele FTSE 100 a avut o performanță superioară celor mai importante din lume, ajutat de creșterile înregistrate de acțiunile legate de materiile prime.

Marea Britanie ar putea intra într-o criză economică la fel de mare ca cea din Rusia

Potrivit așteptărilor specialiștilor economici, citați de către CNBC, în 2023, contracţia economică a Marii Britanii va fi aproape la fel de profundă ca cea a Rusiei, activităţile fiind afectate de o scădere puternică a nivelului de trai.

În previziunile sale pentru 2023, Goldman Sachs, una dintre cele mai mari companii de holding bancar din întreaga lume, care desfășoară activități de investiţii bancare, securities și management de investiţii, a prognozat o scădere de 1,2% a PIB-ului real al Regatului Unit în cursul acestui an, fiind cu mult sub toate celelalte economii majore din G10 (Grupul Celor Zece este un grup format din statele care au fost de acord să participe la Acordurile Generale de Împrumut (GAB), un acord care să ofere Fondului Monetar Internațional (FMI) fonduri suplimentare pentru a-și crește capacitatea de împrumut. G10 este format din: Belgia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Olanda, Suedia, Elveţia, Regatul Unit și Statele Unite ale Americii).