În câteva săptămâni, România va avea un indicator oficial al evoluţiei preţurilor locuinţelor. Nu vor fi, însă, publicate valori, ci doar tendinţele trimestriale din domeniu.
Institutul Naţional de Statistică va lansa, până la sfârşitul acestei luni, indicele pieţei imobiliare, a anunţat preşedintele acestei instituţii, Virgil Voineagu. Pentru început, va fi publicat trimestrial doar trendul pieţei, în procente. „Pe măsură ce vom avea informaţii pe perioade mai lungi de timp, vom analiza şi posibilitatea calculării unor preţuri medii, în condiţii de omogenitate a tranzacţiilor, ca număr şi tip“, ne-au comunicat reprezentanţii INS. Va exista un indice pentru preţul apartamentelor (pentru Bucureşti şi restul ţării) şi unul pentru case (pe mediul rural şi pe cel urban).
Principalele probleme pe care le-au întâmpinat, spun experţii INS, au fost ineditul demersului lor, lipsa de resurse special alocate, scăderea numărului de tranzacţii exact în perioada de colectare a primelor date, neomogenitatea tranzacţiilor din punctul de vedere al caracteristicilor lor sau dotarea neomogenă din punct de vedere tehnic a birourilor notariale.
Concurenţă din mediul privat
Indicatorul INS este aşteptat cu interes de piaţă, unii sperând chiar ca acesta să influenţeze evoluţia preţurilor. Până în prezent, indicii existenţi în domeniu, realizaţi de entităţi private, au fost singurul reper pentru cei interesaţi de modul în care evoluează piaţa. „Cu o valoare medie naţională de 1.196 euro/mp util (în scădere cu circa 2,4% faţă de decembrie 2009 – n.red.), indicele imobiliare.ro a atins, în mai, un nou nivel minim de la începutul crizei. Preţurile apartamentelor au evoluat diferit în marile oraşe ale ţării. În Capitală şi în Constanţa, am asistat surprinzător la creşteri de preţuri atât la cele vechi, cât şi la cele noi“, spune Daniel Crainic, marketing manager imobiliare.ro.
O scădere de câteva procente faţă de ultima perioadă a lui 2009 a relevat, pentru primul trimestru, şi indicatorul elaborat de magazinuldecase.ro, în timp ce indicele BREI al Colliers spune că preţurile în Capitală au scăzut cu 5% într-o singură lună (mai faţă de aprilie). Vom vedea, peste câteva săptămâni, cât de mult se potrivesc aceste evaluări cu cele realizate de INS.