Indicele principal al BVB, cel mai mare nivel de după criză

Indicele principal al pieţei de capital româneşti a consemnat, marţi, cel mai mare nivel de după criză, conform informaţiilor Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

"Valoarea maximă atinsă în cursul zilei de astăzi (marţi n.r.) de 7.921 puncte este a 20-a cea mai mare valoare înregistrată vreodată de indicele BET la BVB. Cea mai mare valoare a indicelui BET a fost înregistrată pe 4 ianuarie 2008, respectiv 9.735,67 puncte", menţionează sursa citată. 

În ceea ce priveşte BET-TR, care reflectă evoluţia celor mai lichide zece acţiuni listate la BVB, cuprinse în indicele BET, precum şi dividendele distribuite acţionarilor de aceste companii, a urcat la un nivel maxim de 9.782,54 puncte, fiind cel mai mare înregistrat vreodată de acest indice pe bursa românească. 

La închiderea şedinţei de tranzacţionare, indicele BET a coborât până la 7.912 puncte, fiind, totuşi, cel mai ridicat nivel din ultimii nouă ani. De la începutul anului, indicele a câştigat 11,7%. 

Acţiunile Grupului Industrial Electrocontact s-au depreciat, marţi, cel mai mult pe piaţa reglementată, această companie fiind urmată de New Europe Property Investments şi Armătura. Astfel, acţiunile Grupului Industrial Electrocontact au pierdut 5,43%, ale New Europe Property Investments – 5,04%, iar cele ale Armătura – 2,99%. Pe de altă parte, cele mai mari aprecieri au fost la Uztel de 6,3%, Nuclearelectrica (4,92%) şi OMV Petrom (3,51%). 

Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere şedinţa de tranzacţionare de marţi, valoarea tranzacţiilor derulate situându-se la 51,2 milioane de lei (11,3 milioane de euro). 

Cele mai semnificative tranzacţii pe Piaţa Reglementată au fost realizate cu titlurile Banca Transilvania (6,73 milioane de lei), OMV Petrom (6,5 milioane lei) şi BRD (5,76 milioane lei). 

Indicele de referinţă BET, care arată evoluţia celor mai lichide 10 acţiuni, a consemnat o creştere de 1,49%, indicele BET-Plus, care arată evoluţia celor mai lichide 37 de acţiuni de la BVB, a urcat cu 1,43%, în timp ce indicele BET-FI al SIF-urilor a urcat cu 0,3%. 

BET-NG, care reuneşte 10 companii din sectorul energetic şi al utilităţilor, a înregistrat o apreciere de 1,76%, indicele blue-chip extins BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a urcat cu 1,29%, iar indicele BET-BK, reperul de randament al fondurilor de investiţii, a crescut cu 0,85%. 

AGERPRES