Vești proaste pentru românii care au credite în lei la bănci. Ratele lor cresc din nou, având în vedere evoluția nefavorabilă a Indicelui ROBOR la trei luni.
Potrivit datelor publicate vineri de Banca Națională a României, Indicele ROBOR la trei luni, care este folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a crescut la 5,50%, față de 5,44% valoare înregistrată în cursul zilei de joi.
Cum e evoluat Indicele ROBOR la trei luni în 2022?
Menționăm faptul că noua valoare a Indicelui ROBOR la trei luni este un nou record din ultimii zece ani, în contextul în care o cotaţie similară nu a mai fost înregistrată din 24 iunie 2011.
În ultimele luni, Indicele a înregistrat creșteri fără precedent. Mai exact, dacă la începutul anului Indicele ROBOR la trei luni era 3,02%, în luna martie, la câteva zile după ce războiul din Ucraina a început, indicele era cotat la 4,25%.
Totodată, dacă la debutul lui 2021 Indicele ROBOR se situa la 1,98%, la începutul anului 2022 acesta era cotat la 3,02%, arată datele publicate de BNR.
Toate aceste creșteri au legătură directă cu războiul din Ucraina. Ascensiunea Indicelui ROBOR a început la data de 24 februarie, ziua în care invazia rusă a început. Atunci, indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.
La ce valoare a ajuns Indicele ROBOR la șase luni
În aceași situație este și Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă. Potrivit datelor publicate de BNR vineri, acesta a crescut la 5,65% față de 5,59%, valoare înregistrată joi.
La rândul său, Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a înregistrat și el o creștere ușoară vineri.
Acesta a ajuns la 5,86%, față de 5,79%, valoare obținută la ședința de joi.
Menționăm faptul că ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele, în lei. În ceea ce privește influența Indicelui, aceasta are la bază mai mulți factori, însă cei mai importanți privesc politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.