Indicele ROBOR crește din nou. Probleme mari pentru cei care au credite la bănci

sursa:dreamstime

Vești proaste pentru românii care au credite la bănci. Indicele ROBOR la trei luni crește din nou și înregistrează un nou record. Banca Națională a României a publicat noile valori.

Românii care au credite la bănci în lei primesc o nouă lovitură puternică. Banca Națională a României a publicat cele mai recente date conform cărora Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, a înregistrat o nouă creștere.

Mai exact, în cursul zilei de marți, indicele a fost cotat la 5,83%, de la 5,79% luni. Același lucru s-a întâmplat și cu Indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

Potrivit datelor publicate de BNR, acesta a crescut marți la 6,03%. De cealaltă parte, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut și el la 6,19%.

Efectele creșterii Indicelui ROBOR asupra firmelor mici

Menționăm faptul că evoluția indicilor ROBOR este influențată de mai mulți factori. Printre aceștia se numără politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piaţa, inflaţia şi politica fiscală.

Un semnal de alarmă în acest sens a venit din partea CONAF. Cristina Chiriac, președintele CONAF a avertizat în legătură cu riscurile provocate firmelor mici şi mijlocii odată cu creșterea fără precedent a indicilor ROBOR.

„Faţă de începutul anului, creşterea indicilor ROBOR este accentuată, reflectând aproape o dublare a costurilor creditării. La începutul anului, ROBOR la trei luni se afla la 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%. Cu alte cuvinte, ne-am întors la costurile creditării din 2013, lăsând în urmă o perioadă de ieftinire relativă a acestora”, a observat Cristina Chiriac, preşedintele CONAF.

Totodată, aceasta a mai adăugat că oricare ar fi indicatorul urmărit, fie că este ROBOR, fie că este IRCC (un indicator utilizat pentru creditele noi ale populaţiei), tendinţa este clar una de majorare.

Numărul creditelor în lei a crescut semnificativ

Președintele CONAF a mai adăugat că ultimele date publicate de BNR confirmă de asemenea și o creștere puternică a creditelor în ultimii ani, în ciuda dobânzilor crescute.

„Pentru firmele noi, creşterea ratelor din ultimele luni ar putea fi prima pe care au experimentat-o vreodată. Datele afişate de BNR arată o creştere puternică a creditelor în lei din ultimul an, care au urcat cu aproape 25%, de la 78,8 miliarde de lei cât erau în martie 2021, până la 98,4 miliarde de lei în aceeaşi lună din 2022.

De la începutul anului, împrumuturile în moneda naţională pentru întreprinderile nefinanciare au crescut până în martie cu 5,25 miliarde de lei, ca atare, creşterea ratelor dobânzilor ar putea avea un impact semnificativ asupra firmelor la nivel naţional”, a avertizat ea.