Indicele ROBOR la 3 luni a făcut un nou salt! Dobândă înregistrează o nouă creștere

Trebuie menționat că valori asemănătoare au mai fost înregistrate în martie 2004. La începutul anului indicele a fost cotat la 3,02%. Tot luni, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 4,30%, de la 4,17% vineri.

Simultan, indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 4,40% faţă de 4,28%.

Dobânda a crescut și în Ungaria

În urma invaziei provocate de Rusia în Ucraina, Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat rata de depozit pentru o săptămână. Aceasta este cea mai importantă majorare a ratei din 2008 și până în momentul de față.

După licitația săptămânală care a avut loc joi, 3 martie, rata dobânzii a fost majorată cu 75 de puncte de bază, la 5,35%, în timp ce analişti se aşteptau la o creştere de 50 de puncte de bază, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Banca Centrală a Ungariei foloseşte rata de depozit pentru o săptămână pentru a gestiona volatilitatea de pe piaţa financiară pe termen scurt. Anterior, moneda Ungariei a atins în ziua de miercuri nivelul scăzut record de 382,61 forinţi pentru un euro, astfel încât de la începutul invaziei s-a depreciat cu aproape 6%.

Moneda Ungariei a mai recuperat din pierderi în ziua de joi, tranzacţionându-se la 378,48 forinţi pentru un euro. Amintim că Banca Centrală a Ungariei a declarat marți pentru sursa menționată că este pregătită să intervină „în orice moment” cu instrumentele pe care le are la dispoziţie pentru a asigura stabilitatea pieţei financiare a Ungariei.

Banca Centrală a Ungariei (NBH) a majorat luna trecută rata dobânzii la 3,4%, după ce în ianuarie rata anuală a inflaţiei în Ungaria înregistra cea mai rapidă creştere din ultimii aproape 15 ani, la 7,9%.

Economiştii de la Raiffeisen Bank se aşteaptă ca rata anuală a inflaţiei în Ungaria să urce la 9% anul acesta şi să scadă apoi la 7% în 2023, acesta fiind cel mai ridicat nivel estimat în 2022 şi 2033 pentru întreaga regiune a Europei Centrale. Banca Centrală a Ungariei este prima bancă centrală din Uniunea Europeană care a început să majoreze costul creditului de la debutul pandemiei de coronavirus.