Acum câteva zile, după o perioadă marcată de speculaţii, preşedintele Putin şi-a anunţat public sprijinul pentru Dmitri Medvedev la alegerile prezidenţiale din martie 2008. Astfel, Putin l-a numit, practic, succesorul lui. Se pare că datorită enormei popularităţi a lui Putin, pe candidatul favorizat de el îl aşteaptă o victorie clară în alegeri.
În timp ce pieţele de devize şi de obligaţiuni abia au reacţionat, piaţa de acţiuni rusească a perceput ştirea foarte pozitiv. Se pare că mobilul acestei animări este, pe de o parte, faptul că acum există o claritate mai mare cu privire la succesorul lui Putin. Pe de altă parte, Medvedev este văzut ca un urmaş loial al lui Putin, care împărtăşeşte psihologia şi viziunile politice ale „părintelui său adoptiv“. În plus, cu o majoritate de două treimi, pe care partidul său „Rusia Unită“ le-a primit la recentele alegeri parlamentare, Putin ar putea în orice moment să forţeze o suspendare din funcţie a noului preşedinte.
În ansamblu, se pare că Putin poate să influenţeze decisiv evoluţia Rusiei şi după martie 2008.
Indicii acţiunilor ruseşti au înregi-strat, în ultimele zile, noi maxime istorice. Investitorii au anticipat în mod clar, ca rezultat al evoluţiilor recente, o stabilitate politică ridicată şi, în continuare, condiţii favorabile pentru economia rusă.
În urmă cu o lună, Raiffeisen Capital Management (RCM) a indicat Rusia, în ciuda nesiguranţelor politice, drept una dintre favoritele sale din Europa de Est. Odată cu creşterile puternice de curs din ultimele săptămâni, s-a redus şi atracti-vitatea relativă a acţiunilor ruseşti. În special în domeniul consumului, evaluările sunt între timp foarte ridicate; de asemenea, multe acţiuni din domeniul telecomunicaţiilor au crescut foarte puternic. Piaţa a devenit mai vulnerabilă la posibile surprize politice negative, până în martie 2008 şi chiar după aceea. Nu ar trebui neglijat nici faptul că mediul economic intern şi global începe să se întunece şi pentru Rusia. Presiunea inflaţionistă nu poate fi trecută cu vederea şi se pare că nu poate fi înlăturată doar prin fixări de preţ de către stat. De aceea, creşterea dobânzii sau o reevaluare monetară sunt foarte probabile pe termen mediu. În schimb, balanţa comercială şi finanţele publice par încă bine asi-gurate în prezent, atâta timp cât preţurile petrolului rămân ridicate.
În ansamblu, RCM apreciază Rusia pozitiv. Rămân în continuare favorizate titlurile din sectorul energetic (mai ales valorile din domeniul petrolier şi al gazului) şi din domeniul infrastructurii, precum şi al telefoniei mobile.
«Investitorii anticipează condiţii favorabile.»
Gerhard Aigner, general manager Raiffeisen Capital Management, Viena