Investitorii sunt entuziasmaţi după ce preşedintele Donald Trump a promis reduceri de taxe, majorarea cheltuielilor pentru proiectele de infrastructură şi reglementări mai simple în industria bancară şi îngrijirea sănătăţii.
De la alegerea lui Trump, în 8 noiembrie, şi până la închiderea şedinţei bursiere de vineri, indicele S&P a urcat cu 8,3%, pe fondul speculaţiilor că Trump va scădea impozitul pe profit şi va reduce reglementările.
"La un moment dat, vor trebui să existe decizii care să sprijine declaraţiile şi cred că suntem din ce în ce mai aproape de acest moment", a afirmat Brent Schutte, analist la Northwestern Mutual Wealth Management.
Acesta a adăugat: "Ceea ce sprijină întreaga retorică a lui Trump este că fundamentele pe plan global, inclusiv în SUA, sunt din ce în ce mai bune".
Câştigurile companiilor incluse în indicele S&P 500 ar urma să înregistreze cel mai semnificativ avans din ultimele nouă trimestre, conform datelor Thomson Reuters.
Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de luni în creştere, indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,55%, ajungând la valoarea de 20.381,23 puncte, în creştere cu 111,86 de puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Standard and Poor's 500 s-a apreciat cu 0,36%, ajungând la valoarea de 2.324,65 puncte, în creştere cu 8,55 puncte, în timp ce indicele Nasdaq s-a apreciat cu 0,43%, la 5.759,03 puncte, în creştere cu 24,90 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Companiile din sectorul financiar şi industrial incluse în indicele S&P înregistrau creşteri de 1% şi, respectiv, 0,9%, investitorii apreciind că aceste sectoare vor beneficia cel mai mult de politicile administraţiei SUA.
"Optimismul revine pe pieţe datorită posibilei adoptări de stimulente fiscale, majorări de cheltuieli în infrastructură şi reduceri de taxe, ceea ce a sporit încrederea investitorilor şi a consumatorilor", a afirmat recent analistul Robert Pavlik, de la Boston Private Wealth în New York.
AGERPRES