Licitatia organizata de autoritatile din Delhi pentru achizitionarea unor vagoane de metrou a fost castigata de actualul furnizor al Metrorex, compania Bombardier. Si indienii ca si romanii au preferat modelul Movia, valoarea aproximativa a celor 340 de vagoane adjudecate fiind de 427 de milioane de euro.

 

Fiind incluse in etapa a II-a de expansiune a metroului din Delhi, vehiculele moderne, de mare capacitate de tip Bombardier Movia vor transporta un numar impesionant de 4 milioane de calatori zilnic, reducand durata calatoriei si micsorand ambuteiajele si poluarea generate de peste un milion de autoturisme care tranziteaza New Delhi in fiecare zi.  Etapa a doua de expansiune extinde reteaua existenta cu aproximativ 60 de km, acoperind toate destinatiile importante de pe coridoarele est-vest si nord-sud ale acestui oras remarcabil unde traiesc in prezent peste 16 milioane de oameni.

 

Pentru metroul bucurestean, Bombardier Transportation livreaza inca vagoane Movia in baza unui contract de 300 de milioane de euro care include si lucrari de semnalizare. Pana la finalizarea contractului vor fi livrate Metrorex 44 de trenuri compuse din mai multe vagoane. Compania are in plan si participarea la licitatiile organizate de municipalitate pentru achizitionarea de tramvaie, modelul propus fiind din gama Flexity, acelasi care a fost livrat de curand autoritatilor din Marsilia.

 

Bombardier este furnizorul numarul unu de vehicule de metrou din lume. Peste 1.400 de vagoane de metrou de tip Movia au fost deja comandate companiei pana la aceasta data. Metrourile Bombardier reprezinta componente vitale ale mobilitatii in orase precum New York, Montreal, Toronto, Paris, Londra, Berlin, Bucresti, Stockholm, Shanghai, Shenzhen, Guangzhou si multe altele. Producator lider mondial de solutii inovatoare de transport, de la aeronave regionale si avioane de afaceri pana la echipamente pentru transportul feroviar, sisteme si servicii, Bombardier Inc. este o corporatie globala cu sediul in Canada. Cifra sa de afaceri pentru anul fiscal finalizat la 31 ianuarie 2007 a fost de 14,8 miliarde de dolari.

 

Sursa: Capital