O serie de universități din Marea Britanie oferă,din acest an,elevilor români care iau Bacalaureatulposibilitatea să intre la facultate într-un an pregătitor, prin așa numitul program “foundation”. Aceștia pot studia materii asemănătoare cu cei din anul I și își vor putea perfecționa limba engleză,având posibilitatea ca, după anul pregătitor în foundation,să poată accede în anul I, la facultatea dorită, doar la aceeași universitate, în condițiile în care trec cu brio examenele de sfârșit de an. “Acest sistem permite tinerilor români să studieze în Marea Britanie, chiar dacă nu au obținut note foarte mari în Bacalaureat. În programele de foundation ale universităților din Marea Britanie sunt acceptați tineri care au luat minim nota 6 la Bacalaureat și care au un nivel de engleză B2. În general, românii care aplică pentru studii în străinătate sunt foarte buni și sunt imediat acceptați de universități. Însă, există și foarte mulți care, din diverse motive, nu au avut o performanță deosebită în Bac, dar își doresc să studieze în străinătate și au chiar potențial pentru a se dezvolta într-un domeniu pe care nu îl pot accesa în țara noastră. Ei bine, aceste universități oferă acum o șansă și acestor tineri să se pregătească pentru cariera dorită, la un nivel foarte înalt”, explică Ana Maria Papp, Manager Departament Universități, IntegralEdu.
Universitățile din Marea Britanie care oferă în acest an programe pregătitoare de studiu în sistem foundation sunt Anglia Ruskin University, Coventry University, Lancaster University, Leicester University, NAVITAS (London Brunel International College și Cambridge Ruskin International College).
Dintre acestea, Navitas are sistemul cel mai permisiv pentru cei care nu au avut rezultate foarte bune la examenul de Bacalaureat. Accesul la un program pregătitor pentru o universitate din Marea Britanie se poate face în maxim 15 minute la târgul educațional care are loc pe 18 iulie, la hotelul Sheraton din București. În prealabil se contactează un consultant de la IntegralEdu, care va pregăti dosarul, iar la eveniment, tinerii vor pleca pe loc cu o decizie dacă sunt acceptați. “Sistemul de admitere în 15 minute se adresează în același timp și tinerilor care au aplicat deja la o universitate în străinătate, dar care nu sunt 100% convinși că au făcut cea mai potrivită alegere. Astfel, ei mai au o șansă pe ultima sută de metri să schimbe universitatea sau domeniul”, precizează Ana Maria Papp. La evenimentul de pe 18 iulie pot avea acces și tinerii din provincie prin Skype, după ce se înregistrează online la un consultant IntegralEdu, cu câteva zile înainte.
Un consultant educațional crește șansele pentru admitere
Apelarea la un consultant educațional a devenit aproape indispensabilă pentru cineva care dorește să își crească șansele să fie acceptat la o universitate din străinătate. Pe lângă întocmirea documentației și sprijinul în tot procesul de admitere, care sunt activități gratuite, un consultant educațional ajută laalegerea facultății potrivite, în funcție de profilul candidatului. “Mai mult decât atât, consultantul are relații privilegiate cu universitățile și poate fi de ajutor în obținerea burselor. Chiar zilele trecute am trimis aplicații de burse la Westminster pentru trei viitoare studente care vor să se specializeze în jurnalism, management-ul afacerilor și afaceri internaționalelimba arabă.Toate aceste cereri de burse au fost acceptate de către Westminster datorită nivelului ridicat al aplicațiilor. Astfel, comisiade admitere a universității britanice a acceptat toate cele trei aplicații, deși inițial erau doar două locuri eligibile”, explică Ana Maria Papp.