Guvernul indonezian a indus în mod artificial ploi înaintea sezonului secetos pentru a preveni incendiile de vegetație, care, în 2019, au distrus mii de hectare de pădure și terenuri.
În luna septembrie a anului trecut, o ceață toxică s-a răspândit în toată Asia de Sud-Est, obligând la închiderea școlilor și forțând companiile aeriene să păstreze avioanele la sol. Consecințele au fost atât de dramatice, încât Malaezia a înaintat un protest oficial, pe cale diplomatică.
Costuri economice uriașe
Incendiile întinse au distrus habitate cruciale și au contribuit la o explozie a bolilor respiratorii în regiune, costurile economice totale fiind estimate la cel puțin 5,2 miliarde dolari.
Ministrul Mediului, Siti Nurbaya, a declarat că ploile artificiale au fost deja dislocate cu succes în zonele predispuse la incendiu. De obicei, acest proces implică trimiterea de praf de sare în nori pentru a declanșa precipitații.
”În luna iunie apar îngrijorările privind evoluția prognozei meteo. Acum suntem mai liniștiți, dar trebuie să rămânem în alertă pentru a doua fază critică în sezonul uscat din august. Autoritățile trebuie să-și sporească vigilența”, a spus Siti, conform theguardian.com.
Incendiile, legate de despăduriri
Trebuie precizat că incendiile de pădure sunt adesea legate de practicile prin care despăduririle se realizează inclusiv apelându-se la incendieri, pentru ca terenul să fie eliberat, pentru a face loc culturilor de palmieri.
Organizațiile de mediu au acuzat autoritățile din Indonezia că nu au reușit să impună sancțiuni drastice companiilor producătoare de masă lemnoasă și ulei de palmier, care incendiază terenurile pentru a-și atinge mai ușor și mai ieftin scopurile.
Din 2015 și până în prezent, 50 de procese civile au fost intentate împotriva companiilor responsabile cu răspândirea incendiilor, dar, dintre acestea, doar 11 au ajuns la un verdict final, precizează sursa citată.
În urma acestora, statul indonezian ar trebui să primească peste 1,3 miliarde de dolari, de la companiile private, dar cuantumul despăgubirilor plătite este de 20 de ori mai mic.