Numeroase studii au asociat consumul excesiv de îndulcitori cu afecțiuni ca obezitatea, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare. Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Institutul de Știință Weizmann sugerează că îndulcitorii artificiali nu sunt deloc inofensivi, ba din contră: pot modifica microbiomul uman într-un mod care poate afecta nivelul zahărului din sânge, scrie TheBrighterside.
Multe alimente comune conțin îndulcitori. Acești aditivi alimentari imită efectul zahărului asupra receptorilor gustativi, oferind acel gust dulce, fără calorii sau cu foarte puține. Unii îndulcitori apar în mod natural (cum ar fi stevia sau siropul de yacon). Alții, cum ar fi aspartamul, sunt artificiali. Deși au puține sau deloc calorii, îndulcitorii au un efect asupra sănătății noastre. De exemplu, aspartamul se transformă în formaldehidă (un carcinogen cunoscut) atunci când este digerat de organism. Acest lucru poate face apoi ca celulele să devină canceroase. De asemenea, s-a demonstrat că și alți îndulcitori, inclusiv sucraloza și zaharina, dăunează ADN-ului, ceea ce poate duce la cancer.
Au modificat compoziția și funcția microbiomului
Studiul realizat de Institutul de Știință Weizmann a implicat 120 de participanți care au evitat cu strictețe orice alimente sau băuturi îndulcite artificial. Participanții au fost împărțiți în șase grupuri, patru grupuri care au primit plicuri cu îndulcitori nenutritivi obișnuiți – zaharină, sucraloză, aspartam sau stevie și alte două grupuri servind drept martori. Cercetarea a fost condusă de dr. Jotham Suez, cercetător principal la Școala de Medicină a Universității Johns Hopkins. Studiul a arătat că două săptămâni de consum al tuturor celor patru îndulcitori au modificat compoziția și funcția microbiomului și a moleculelor mici pe care microbii intestinali le secretă în sângele oamenilor, fiecare îndulcitor făcând asta în felul său.
Zaharina și sucraloza au modificat toleranța la glucoză
De asemenea, au descoperit că doi dintre îndulcitori, zaharina și sucraloza, au modificat semnificativ toleranța la glucoză, contribuind la declanșarea unor boli metabolice. În schimb, nu s-au găsit modificări nici în microbiom, nici în toleranța la glucoză în cele două grupuri de control. Modificările induse de îndulcitori în microbii intestinali au fost corelate cu modificările toleranței la glucoză. „Aceste descoperiri întăresc imaginea microbiomului ca un hub care integrează semnalele ce provin de la sistemele proprii ale corpului uman și de la factori externi, cum ar fi alimentele pe care le mâncăm, medicamentele pe care le luăm, stilul nostru de viață și mediul fizic”, spune Suez.
Pentru a verifica dacă modificările din microbiom sunt responsabile pentru toleranța la glucoză, cercetătorii au transplantat microbi intestinali de la peste 40 de participanți la studiu în grupuri de șoareci fără germeni care nu consumaseră niciodată îndulcitori. S-au observat modificări în compoziția și funcția microbilor intestinali la toate cele patru grupuri de participanți la studiu care au consumat îndulcitori nenutritivi. Fiecare grup a consumat unul dintre următoarele: zaharină, sucraloză, stevie sau aspartam.
Efect semnificativ asupra bacteriilor care trăiesc în intestin
Îndulcitorii pot avea un efect semnificativ asupra bacteriilor care trăiesc în intestin. Schimbarea bacteriilor din intestin poate afecta sistemul imunitar, iar asta poate însemna că acestea nu mai identifică și nu mai elimină celulele canceroase. Chiar cu diferitele experimente pe animale și pe celule încă nu este clar cum pot îndulcitorii să susțină modificările canceroase ale celulelor. Multe dintre aceste experimente ar fi, de asemenea, dificil de aplicat la oameni, întrucât cantitatea de îndulcitor este administrată în doze mult mai mari decât poate consuma vreodată un om.